Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2015

Πέθανε η αλγερινή μυθιστοριογράφος Ασιά Τζεμπάρ


Υπέρμαχος της χειραφέτησης μουσουλμάνων γυναικών


Πέθανε η αλγερινή μυθιστοριογράφος Ασιά Τζεμπάρ
Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 78 ετών η αλγερινή συγγραφέας, Ασιά Τζεμπάρ, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και υπέρμαχος της χειραφέτησης των μουσουλμάνων γυναικών και του διαλόγου των πολιτισμών.

Η μυθιστοριογράφος, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε παρισινό νοσοκομείο, θα ενταφιασθεί, σύμφωνα με την επιθυμία της, στο χωριό όπου γεννήθηκε, το Σερσέλ, δυτικά του Αλγερίου, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανουσά Ολάντ απέτισε φόρο τιμής «σε αυτή τη γυναίκα με πεποιθήσεις, με πολλαπλές και γόνιμες ταυτότητες που έτρεφαν το έργο της, ανάμεσα στην Αλγερία και τη Γαλλία, ανάμεσα στη βερβερική, την αραβική και τη γαλλική γλώσσα».

Μείζων μορφή της γαλλόφωνης λογοτεχνίας του Μαγρέμπ, η Ασιά Τζεμπάρ εξέδωσε περίπου είκοσι μυθιστορήματα, μαρτυρίες, συλλογές ποιημάτων, που μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της «Σουλτάνα σκιά» από τις εκδόσεις Κέδρος. Υπήρξε επίσης κινηματογραφίστρια.

Το 2000 τιμήθηκε με το γερμανικό βραβείο της Ειρήνης και τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία. Είχε αναφερθεί επανειλημμένα ως υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Φατίμα Ζοχρά Ιμαλαγιέν και ήταν κόρη δασκάλου. Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1936 στο Σερσέλ, 150 χλμ. δυτικά του Αλγερίου και εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο «Η δίψα» σε ηλικία 19 ετών. Δίδαξε στο Αλγερί και στη συνέχεια στο Παρίσι και τις ΗΠΑ. 

Στα νιάτα της τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, που βρισκόταν τότε υπό γαλλική κυριαρχία, αλλά αποφάσισε να γράφει στα γαλλικά.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών