Πέθανε ο Κύπριος λογοτέχνης Ανδρέας ΠανάτοςΈφυγε από τη ζωή ο Κύπριος πεζογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Ανδρέας Πανάτος. Θλίψη για τον θάνατό του εξέφρασαν η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, αλλά και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, του οποίου διετέλεσε μέλος του ΔΣ από το 1991 έως το 1997.


Η ΕΛΚ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο Πανάτος για δεκαετίες υπηρέτησε με συνέπεια, αφοσίωση και προσήλωση τα γράμματα και την κριτική σκέψη στον τόπο μας.

Υπήρξε δραστήριο μέλος της ΕΛΚ, την όποια και υπηρέτησε από τη θέση του μέλους του ΔΣ για δύο θητείες. Το έργο του, κριτικό και πεζογραφικό, διακρίνεται για την ευθύτητα και την καυστικότητα των επισημάνσεων του και πρωτίστως για τον κοινωνικό χαρακτήρα των στοχεύσεων και των ευαισθησιών του, προστίθεται.

Ο Αντρέας Πανάτος γεννήθηκε στην Τεμπριά. Αποφοίτησε από τη Σχόλη Μιτσή στη Λεμύθου και στη συνέχεια σπούδασε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Εργάστηκε αρχικά σαν δάσκαλος αλλά ύστερα από υποτροφία σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και έγινε καθηγητής αγγλικών. Ασχολήθηκε με το διήγημα και την κριτική λογοτεχνίας.

Έργα του μεταφράστηκαν στα ρώσικα, τα ουγγρικά και τα βουλγάρικα. Κατά καιρούς διατέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας, μέλος του ΔΣ του ΘΟΚ, μέλος του ΔΣ της ΕΛΚ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Νέα Εποχή», καθώς επίσης και πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Περίδη που θέσπισε η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

«Το ΔΣ της ΕΛΚ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τους οικείους του Α. Πανάτου και επιφυλάσσεται να τιμήσει τη μνήμη του, καθώς του αξίζει και καθώς επιτάσσει η πολύτιμη συνεισφορά του στα κυπριακά γράμματα» αναφέρεται.

Η ανακοίνωση του ΘΟΚ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, η Καλλιτεχνική Επιτροπή, το Καλλιτεχνικό, Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εκφράζουν τη βαθειά τους θλίψη για το θάνατο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα  Ανδρέα Πανάτου που υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το θέατρο και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ από το 1991 έως το 1997.

Για το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο Ανδρέας Πανάτος θα παραμείνει στη μνήμη ως ένας φίλος και ένας εμπνευσμένος συμπαραστάτης.

Η οικογένεια του θεάτρου εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ