Δευτέρα, Μαΐου 02, 2016

Το πρώτο τάμπλετ για τυφλούς με Braille




Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η οθόνη του tablet είναι προγραμματισμένη να εμφανίζει τα κείμενα με τη μέθοδο Braille ενώ πιάνει όλην την επιφάνεια, μπορεί να γίνεται ανανέωση της σελίδας, δηλαδή το κείμενο αλλάζει.

Το tablet χρησιμοποιεί πνευματικά, τα οποία είναι φουσκάλες γεμάτες με υγρό ή αέρα οι οποίες φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν προκειμένου να εμφανιστεί η γραφή Braille.Οι τυφλοί θα μπορούν να διαβάζουν από το tablet αλλά θα έχουν και τη δυνατότητα να βλέπουν χάρτες, γραφικά κ.λπ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί μέθοδος για τυφλούς στις νέες τεχνολογίες όμως μέχρι τώρα η γραφή ήταν ογκώδης και έπιανε μία σειρά μόνο. Η ανακάλυψη έγκειται στη δυνατότητα να εμφανίζεται η γραφή Braille σε όλη τη σελίδα του τάμπλετ και ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να διαβάζει μία ολόκληρη σελίδα όπως και αυτός που διαβάζει κανονικά γράμματα.
Μέχρι τώρα όσα τάμπλετ χρησιμοποιούσαν την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία ήταν χοντρά και βαριά, όμως με την εφαρμογή των πνευματικών τα τάμπλετ για τους τυφλούς θα γίνουν λεπτά και ελαφριά και θα μπορούν να τα έχουν μαζί τους.

Το κόστος του tablet υπολογίζεται κάτω από τα 1.000 δολάρια.


Πηγή: http://techlandgr.blogspot.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών