Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2016

Η ανάγνωση βιβλίων επιτρέπει στο μυαλό σας να μεταφερθεί σε ένα άλλο σύμπα


Για πέντε ημέρες από τη στιγμή που ολοκληρώνει κάποιος ένα μυθιστόρημα, στο μυαλό του γίνεται μια έκρηξη



Η ανάγνωση βιβλίων επιτρέπει στο μυαλό σας να μεταφερθεί σε ένα άλλο σύμπαν
Mελέτη έδειξε ότι η ανάγνωση βιβλίων αυξάνει σημαντικά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα διαρκεί μέχρι και πέντε ημέρες μετά την ανάγνωση. To πιο εκπληκτικό απ' όλα είναι ότι δεν χρειάζεται καν να είναι το αγαπημένο σας βιβλίο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν διάβασαν βιβλία που οι ίδιοι επέλεξαν, αλλά διάβασαν βιβλία που τους έδωσαν οι ερευνητές.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Brain Connectivity.
Ο Γκρέγκορι Μπερνς, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί ότι ο λόγος που έγινε η συγκεκριμένη μελέτη είναι "για να κατανοήσουμε πώς οι ιστορίες μπαίνουν στο μυαλό σας, και τι κάνουν σε αυτό"


Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα 21 προπτυχιακών φοιτητών του Emory να υποβάλλονται καθημερινά σε fMRI (Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ)) διαβάζοντας παράλληλα τμήματα του βιβλίου "Πομπηία" του Ρόμπερτ Χάρις για 19 συνεχόμενες ημέρες.
Ο Μπερνς δήλωσε ότι επέλεξε το βιβλίο γιατί "αναπαριστά πραγματικά γεγονότα με μυθιστορηματικό και δραματικό τρόπο."
Η μελέτη χωρίστηκε σε τρία τμήματα. Για τις πρώτες πέντε μέρες, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε fMRI σε κατάσταση ηρεμίας. Δεν διάβασαν καθόλου το βιβλίο εκείνες τις ημέρες. Στις επόμενες εννέα ημέρες, οι συμμετέχοντες διάβαζαν 30 σελίδες του βιβλίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί υποβάλλονταν σε fMRI. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών ζητήθηκε στους φοιτητές να μην διαβάσουν τα βιβλία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ακόμη και αν οι συμμετέχοντες σταμάτησαν την ανάγνωση οποιαδήποτε βιβλίου, τα μυαλά τους εξακολουθούσαν να έχουν αυξημένη συνδεσιμότητα στο αριστερό κροταφικό φλοιό, μια περιοχή που σχετίζεται με τη γλώσσα. Ο Μπερνς περιγράφει αυτό το φαινόμενο ως παρόμοιο με τη μνήμη των μυών.
Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι η μεγαλύτερη συνδεσιμότητα παρατηρήθηκε επίσης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται κεντρική αύλακα. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την γειωμένη γνωστική λειτουργία, η οποία είναι η διαδικασία δημιουργίας αναπαράσταση μιας αίσθησης. Αυτό σημαίνει ότι αν φανταστείτε αναρρίχηση στο όρος Έβερεστ, η κεντρική αύλακα θα ενεργοποιήσει τους νευρώνες που θα είναι σαν πραγματικά να έχετε κάνει αναρρίχηση στο όρος Έβερεστ.
«Οι νευρωνικές αλλαγές που βρήκαμε συνδέονται με μια φυσική αίσθηση και το σύστημα κίνησης. Εδειξαν πως με την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος, ο αναγνώστης μεταφέρεται στο σώμα του πρωταγωνιστή» σημειώνει ο νευροεπιστήμονας.
Η ανάγνωση βιβλίων επιτρέπει στο μυαλό σας να μεταφερθεί σε ένα άλλο σύμπαν, και το σώμα σας να μετατραπεί σε μια άλλη κατάσταση ύπαρξης.
Εύη Σιμοπούλου

Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών