Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2016

Στα άδυτα του Κέντρου Πολιτισμού Νιάρχος. Μια ξενάγηση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο πίνακας με τα ονόματα των 6.000 που δούλεψαν για να γίνει πραγματικότητα. Το Κέντρο Πολιτισμού ΄Ιδρυμα Νιάρχος αποκαλύπτει τα μυστικά του.



sta-aduta-tou-kentrou-politismou-niarxos-mia-ksenagisi-apo-tin-gek-terna 
 
 Από τις στιγμές που είναι δυνατόν να συλλάβει κανείς την έκταση ενός έργου, όπως το οικολογικά βιώσιμο κέντρο σε ένα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας άνω των 214.000 τ.μ. που πάλλεται πλέον ολοζώντανο στο Φαληρικό Δέλτα είναι όταν κοντοστέκεται στην είσοδο μετά από το αίθριο της Μικρής Αγοράς. Εκεί όπου υπάρχει ο πίνακας με τα ονόματα των 6.000 ανθρώπων οι οποίοι έβγαλαν κάρτα εισόδου τα 3,5 χρόνια που δούλεψαν για να γίνει το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματικότητα.
Είναι μια από τις πρώτες στάσεις της δημοσιογραφικής ξενάγησης που διοργάνωσε χθες, Τρίτη, η ΤΕΡΝΑ, θυγατρικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία πίσω από το θαύμα. Η εταιρεία που βραβεύτηκε - μόλις και οι ίδιοι το είχαν μάθει - από το διεθνώς έγκυρο περιοδικό στον κατασκευαστικό χώρο ENR με τη διάκριση Global Best Projects στην κατηγορία ΄Εργων Πολιτισμού για το ΚΠΙΣΝ. Λίγο πιο δίπλα, το κύπελλο του Σπύρου Λούη σε ειδική προθήκη που επίσης καλωσορίζει τον επισκέπτη, θυμίζει ότι, αν πιστέψει κανείς σ’ αυτό τα θαύμα, όλα μπορούν να γίνουν εφικτά.

Οι χώροι της Βιβλιοθήκης
Οι χώροι της Βιβλιοθήκης

Τρία εκατομμύρια εργατοώρες 

    Περισσότερες από 3 εκατομμύρια εργατοώρες χρειάστηκαν για την πλήρη κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), αλλά και το Δημόσιο Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ., με βλάστηση  βασισμένη σε Μεσογειακά είδη δέντρων και φυτών. Για το έργο που παραδόθηκε on time στις προδιαγραφές του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Ρέντζο Πιάνο και του γραφείου του, Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και δεν ξεπέρασε τον προϋπολογισμό του (σ.σ. το ΄Ιδρυμα Νιάρχος αναφέρεται στον συνολικό προϋπολογισμό των 650 εκατομμυρίων ευρώ), μας μίλησαν ο Μάνος Βράιλας, εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ στην Κοινοπραξία, ο Κώστας Βαβαλέτσκος, Διευθυντής του έργου, ο Μιχάλης Παπαφιλίππου,  Γενικός Εργοταξιάρχης έργου, κι ο Αντώνης Ευστρατιάδης,  Εργοταξιάρχης Όπερας.

Από τους χώρους της Βιβλιοθήκης
Από τους χώρους της Βιβλιοθήκης

 Η ξενάγηση   

Είσοδος
Στην είσοδο μας υποδέχεται και η έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση σε χώρο που μετά το πέρας της αναμένεται να διαμορφωθεί σε καφέ που θα συνδέει τη Βιβλιοθήκη με την ΄Οπερα του ΚΠΙΣΝ.

Από τους χώρους της Βιβλιοθήκης
Από τους χώρους της Βιβλιοθήκης

Βιβλιοθήκη

Με το φως να διαχέεται από παντού, η βιβλιοθήκη με τα κρεμαστά μπαλκόνια που δεν «πατάνε» δημιουργεί ένα αίσθημα ανάτασης. «Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης  με περίπου 1 εκατομμύριο βιβλία υπολογίζουν να περάσουν τουλάχιστον 8 μήνες», μας ενημερώνει η ομάδα δίνοντας ξεχωριστό βάρος στους χώρους με τις ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας κι υγρασίας για να φυλάνε πολύτιμους τόμους.

Από τους χώρους της ΕΛΣ
Από τους χώρους της ΕΛΣ

Εναλλακτική Σκηνή

Με περίπου 471 καθίσματα  - τα μισά σταθερά και τα μισά κινητά που μπορούν να αναπτυχθούν κατά βούληση σκηνοθέτη – και με σκηνή «βυθιζόμενη» σε 42 μικρούς ανελκυστήρες η συγκεκριμένη σκηνή έχει στόχο να φιλοξενεί περίπου 300 δρώμενα ετησίως.

Από τους χώρους της ΕΛΣ
Από τους χώρους της ΕΛΣ

Κύρια Αίθουσα ΕΛΣ 

Υπήρχε μεγάλη συζήτηση αν η μεγάλη αίθουσα της ΕΛΣ έπρεπε να γίνει κόκκινη ή χρυσή. Τελικά επικράτησε το κόκκινο. Η αίθουσα σε πλήρη ανάπτυξη καθισμάτων έχει χωρητικότητα 1.400 ανθρώπων. Ενενήντα απ’ αυτά μπορούν να εξαφανιστούν και να αναδειχτούν με άλλες χρήσεις. Στην οροφή δεσπόζει το γλυπτό που έχει ονομαστεί «Το χαμόγελο του Ρέντζο Πιάνο». Παρ’ όλα αυτά δεν είναι άλλη από τη σκηνή που αναπτύσσεται σε μια συνολική επιφάνεια 2.500 τ.μ. η οποία κλέβει την παράσταση. «Είναι ένα τεράστιο παζλ κινούμενο από βαγονέτα που κινούνται, ανεβοκατεβαίνουν κι όλα είναι ηλεκτροκίνητα βάσει ενός κεντρικό υπολογιστή», μας λένε. Στο ΚΠΙΣΝ προγραμματίζεται να υπάρχουν τρια video wall που θα αναμεταδίδουν σε real time τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Από τους χώρους της ΕΛΣ
Από τους χώρους της ΕΛΣ

Παράλληλες Αίθουσες

Η αίθουσα δοκιμών ορχήστρας και το στούντιο ηχογράφησης με το τετραπλό τζάμι, οι 5 αίθουσες μπαλέτου, οι 5 αίθουσες σολίστ, και η 1 αίθουσα χορωδίας έρχονται να συμπληρώσουν τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η υπέροχη θέα από το ΚΠΙΣΝ
Η υπέροχη θέα από το ΚΠΙΣΝ

Το ενεργειακό στέγαστρο

Η μεγαλύτερη τεχνική πρόκληση του έργου ήταν το ενεργειακό στέγαστρο. «ο Ρέντζο Πιάνο επέμενε να κατασκευαστεί από Ferrocement (οπλισμένο τσιμεντοκονίαμα). ΄Ηταν η διάθεσή του να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν καθηγητή του ο οποίος είχε πάρει ένα υλικό παλαιάς κοπής και το προχώρησε σε επόμενη κλίμακα τη δεκαετία του 30, του 40 και του 50», πληροφορούμαστε. Το στέγαστρο αποτελείται από δυο μεμβράνες – μονολιθικές κατασκευές – κούφιες ενδιάμεσα με μέγιστο ύψος μεταξύ τους 4,5 μέτρα με συνολικό βάρος 5.000 τόνων.

Το ΚΠΙΣΝ
Το ΚΠΙΣΝ

Ενα κτήριο δειγματισμού για τον Ρέντζο Πιάνο

  «Όλα είναι hand made και η παρουσία του Ρέντζο Πιάνο ήταν διαρκής κατά τη διάρκεια των εργασιών», μας ενημέρωσε η ομάδα. «Ο κορυφαίος ιταλός αρχιτέκτονας ενημερωνόταν για την πορεία του έργου μέσα από κτήριο δειγματισμού, όπως το 150 τ.μ. κτήριο που – με κόστος περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ - στη συνέχεια καταστράφηκε.
   Τι απαιτήσεις συντήρησης θα έχει ένα τόσο μεγάλο και πολυσύνθετο έργο; «Τεράστιες», μας απαντούν οι άνθρωπο της ΤΕΡΝΑ. «Η τεχνολογία που έχει διεισδύσει παντού τις κάνει ακόμα πιο μεγάλες. Κι ένα είναι σίγουρο: Δεν θα πρέπει ποτέ να εγκαταλειφθεί».

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα

To ΚΠΙΣΝ σε αριθμούς

  • Συνολική Έκταση :                                  214.000 m2
  • Έκταση Πάρκου :                     76.340 m2
  • Έκταση Φυτεμένου Δώματος :            21.150 m2
  • Συνολική Φυτεμένη Έκταση :               97.490 m2
  • Δέντρα :                                   1.440 pcs
  • Θάμνοι :                                    130.000 pcs
  • Αγρωστώδη φυτά:                    165.000 pcs
  • Χώμα Φύτευσης :                        90.000 m3
  • Εθνική Λυρική Σκηνή :                           35.000 m2
  • Εθνική Βιβλιοθήκη :                   28.000 m2
  • Κτίριο Στάθμευσης Οχημάτων:               25.000 m2                  
  • Κανάλι: 30m x 400m :                            12.000 m2  Ενεργειακό Στέγαστρο  
  • 100m x 100m
  • Ferrocement: 1.100 m3                                                              
  • Σιδηρούς Οπλισμός: 850 tons
  • Σιδηροκατασκευή: 800 tons
  • Συνολικό βάρος: 5.000 tons
Μια «ζωή» 3,5 χρόνων τελείωσε. Μια καινούργια ξεκινάει...
Μια «ζωή» 3,5 χρόνων τελείωσε. Μια καινούργια ξεκινάει...
 
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών