Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2016

Κατάφεραν για πρώτη φορά να διαβάσουν κλειστό βιβλίο



Κατάφεραν για πρώτη φορά να διαβάσουν κλειστό βιβλίο
Οι επιστήμονες έχουν έως τώρα πετύχει να διαβάσουν σωστά τα γράμματα στις εννέα πρώτες σελίδες μιας στοίβας σελίδων.
 
Ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Georgia Tech των ΗΠΑ αναπτύσσουν το πρώτο σύστημα ανάγνωσης κλειστών βιβλίων. Πρόκειται για συσκευή υπολογιστικής απεικόνισης, η οποία χρησιμοποιεί κάμερα τεραχέρτς (ακτίνων-Τ) και ειδικούς αλγόριθμους για να «δει» τι κρύβεται μέσα στις σελίδες.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Μπάρμακ Χέσματ του Εργαστηρίου Πολυμέσων (Media Lab) του ΜΙΤ, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», έχουν έως τώρα πετύχει να διαβάσουν σωστά τα γράμματα στις εννέα πρώτες σελίδες μιας στοίβας σελίδων.

Το σύστημα, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη και χρειάζεται χρόνο ακόμη για να βελτιωθεί, θα βοηθήσει σημαντικά στη μελέτη αρχαίων και εύθραυστων βιβλίων ή άλλων κειμένων, που οι επιστήμονες διστάζουν να ξεφυλλίσουν, μήπως τα χαλάσουν. Ηδη το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για την πρωτοποριακή συσκευή.

Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν ότι κάποια στιγμή το σύστημα θα μπορούσε ίσως να διαβάσει ακόμη και γράμμα μέσα σε κλειστό φάκελο. Θα ήταν επίσης πιθανό να «σκανάρει» πολλές μαζί σελίδες, χωρίς να χρειάζεται κανείς να τις περνά μία-μία από το μηχάνημα σάρωσης.

Ομως η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε, εκτός από τα βιβλία και χαρτιά, να αξιοποιηθεί για την ανάλυση και άλλων υλικών (χημικών, φαρμακευτικών, μηχανικών κ.α.) που είναι τοποθετημένα σε διαδοχικά στρώματα.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ακτινοβολία τεραχέρτς (στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα βρίσκεται ανάμεσα στα μικροκύματα και στο υπέρυθρο φως), η οποία έχει πλεονεκτήματα έναντι των ακτίνων-Χ ή των ηχητικών κυμάτων στο να διαπερνά τις επιφάνειες και να διεισδύει μέσα σε αντικείμενα. Μεταξύ άλλων, οι λεγόμενες και ακτίνες-Τ μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε λευκή σελίδα και σε χαρτί που πάνω του έχει το μελάνι των γραμμάτων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών