Πέμπτη, Μαΐου 18, 2017

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ διαθέτει ελεύθερα 25 εκ. βιβλιογραφικές εγγραφές από ηλεκτρονικό της κατάλογο


Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, ότι κάνει  διαθέσιμα για δωρεάν λήψη 25 εκατομμύρια βιβλιογραφικές εγγραφές από ηλεκτρονικό της κατάλογο στη διεύθυνση loc.gov/cds/products/marcDist.php.
Τα αρχεία θα είναι επίσης εύκολα προσβάσιμα στο data.gov, την ιστοσελίδα της ανοικτής κυβέρνησης που φιλοξενείται από τη Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών (GSA) των ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, αυτές οι βιβλιογραφικές εγγραφές ήταν διαθέσιμες μόνο μεμονωμένα ή μέσω συνδρομής επί πληρωμή.
«Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι μνημείο του έθνους μας για τη γνώση και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψηφιακά», δήλωσε η Βιβλιοθηκάριος του Κογκρέσου Carla Hayden. «Το ξεκλείδωμα των πλούσιων δεδομένων στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω πώς θα χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι αυτές τις πληροφορίες «.
Η νέα δωρεάν υπηρεσία θα λειτουργήσει παράλληλα με την υπηρεσία MARC Distribution Services που βασίζεται στα τέλη, η οποία χρησιμοποιείται εκτενώς από μεγάλους εμπορικούς πελάτες και βιβλιοθήκες. Όλες οι εγγραφές χρησιμοποιούν τη μορφή MARC (Machine Readable Cataloging Records), η οποία αποτελεί το διεθνές πρότυπο που τηρεί η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου με τη συμμετοχή και υποστήριξη βιβλιοθηκών και βιβλιοθηκονόμων παγκοσμίως για τις βιβλιογραφικές πληροφορίες σε μηχανικά αναγνώσιμη μορφή.
Τα δεδομένα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των περιεχομένων της βιβλιοθήκης, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, περιοδικών, ηλεκτρονικών αρχείων, χειρογράφων, χαρτών, μουσικής και οπτικού υλικού. Τα ελεύθερα σύνολα δεδομένων καλύπτουν περισσότερα από 45 χρόνια, που κυμαίνονται από το 1968, κατά τα πρώτα χρόνια της MARC, μέχρι το 2014. Κάθε αρχείο παρέχει τυποποιημένες πληροφορίες για ένα στοιχείο, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου, του συντάκτη, της ημερομηνίας δημοσίευσης, των θεμάτων,  την σύνοψη και άλλες σημειώσεις.
Εκτός από την παραδοσιακή τους αξία στις βιβλιοθήκες, τα πλούσια δεδομένα που περιλαμβάνονται σε αυτά τα αρχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών, ιστορικών και λογοτεχνικών ερευνών. 
«Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου είναι κυριολεκτικά το χρυσό πρότυπο για τα βιβλιογραφικά δεδομένα και πιστεύουμε ότι αυτός ο θησαυρό των πληροφοριών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ περισσότερα από τον αρχικό του σκοπό», πρόσθεσε ο Beacher Wiggins, διευθυντής της βιβλιοθήκης. «Από την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών και την ευκολότερη ανάλυση σε οπτικοποιήσεις και πολλές άλλες δυνατότητες  που δεν μπορούμε να να προβλέψουμε, ελπίζουμε ότι τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν από κοινωνικούς επιστήμονες, αναλυτές δεδομένων, προγραμματιστές, στατιστικούς και όλους όσους κάνουν καινοτόμο έργο με μεγάλα σύνολα δεδομένων, για να ενισχύσουν τη μάθηση και τη δημιουργία νέων γνώσεων ».
Πηγή: www.loc.gov, mycontent.ellak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών