Πέμπτη, Αυγούστου 31, 2017

Χιλιάδες τόμοι και το ανεκτίμητο αρχείο του Κριαρά, τώρα online










Ο κορυφαίος Ελληνας φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς πέθανε στις 22 Αυγούστου 2014, σε ηλικία 108 ετών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Εχω λατρέψει την εργασία ως θεό. Αν μου λείψει, θα είναι μεγάλη καταστροφή. Εργαστείτε! Οι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν, μαραίνονται», έλεγε σε μία από τις συνεντεύξεις του στην «Κ» (9 /4/2008) ο κορυφαίος Ελληνας φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς. Ηταν 102 ετών. Μέχρι τότε και για τα επόμενα έξι χρόνια της ζωής του (πέθανε 22 Αυγούστου του ’14, σε ηλικία 108 ετών) ξυπνούσε νωρίς το πρωί, απαντούσε σε επιστολές, έγραφε και αρχειοθετούσε. Το πλούσιο αρχείο της πολυσχιδούς δραστηριότητας ενός και πλέον αιώνα, μαζί με τη βιβλιοθήκη του (11.314 τόμοι), είναι πλέον διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ, εκπληρώνοντας την επιθυμία του μεγάλου δασκάλου που ήθελε τα βιβλία του να είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, παρέδωσε στη δημοσιότητα τον «Ιστότοπο Εμμανουήλ Κριαράς» (http:// ins-bibl.lit.auth.gr/kriaras/index.html).
Η ηλεκτρονική εφαρμογή με δύο επιμέρους εργαλεία αναζήτησης (Βιβλιοθήκη και Αρχείο) που δημιούργησε με δαπάνη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αξιοποιεί πλήρως την κληρονομιά που άφησε με διαθήκη ο αείμνηστος καθηγητής της Μεσαιωνικής Φιλολογίας, σφραγίζοντας αιωνίως τη σχέση του με το Ινστιτούτο.
Τρεις χώροι μοιράστηκαν τους 11.314 τόμους (6.905 τίτλοι) της βιβλιοθήκης Κριαρά. Βιβλία φιλολογικού-γλωσσολογικού ενδιαφέροντος (1.390 τίτλοι, 1.577 τόμοι) παρέμειναν στο ΙΝΣ του ΑΠΘ. Βιβλία ευρύτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος (4.579 τίτλοι, 7.806 τόμοι) ενσωματώθηκαν στη συλλογή της κεντρική βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος (936 τίτλοι, 1931 τόμοι) παραχωρήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος όπου θα εκτεθούν σε ειδικό τμήμα που θα φέρει το όνομα «Βιβλιοθήκη Εμμανουήλ Κριαρά», στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι ψηφιακές εγγραφές από τα 687 πρωτότυπα τεκμήρια του Αρχείου αντιστοιχούν σε 3.511 ψηφιοποιημένες σελίδες. Στην επιμέρους εφαρμογή μπορεί να αναζητήσει κανείς, μεταξύ άλλων, κρίσεις για το Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (έχουν εκδοθεί έως σήμερα 20 τόμοι), δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα πνευματικών ανθρώπων που έγραψαν για τα έργα του Κριαρά, άρθρα, εισηγήσεις ομιλίες, ανοιχτές επιστολές, πολλές συνεντεύξεις που έδωσε στη διάρκεια του μακρότατου βίου του.
Κίνητρο για την ηλεκτρονική αποτύπωση του αρχείου ήταν η παρακαταθήκη για τις νέες γενιές μελετητών, διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Προσεγγίσαμε το Ινστιτούτο το φθινόπωρο του ’14. Το έργο υλοποιήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης και παρά τις αντιξοότητες, διότι προήλθε από... έρωτα. Τον έρωτα στον οποίο αναφερόταν συχνά ο Κριαράς. Ερωτα για την ιδέα, το καινούργιο, την πρόκληση τον στόχο, το ιδανικό, την ίδια την Ελλάδα. Αυτή πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη για όλους».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών