Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2017

Πώς τα σκυλιά βοηθούν το παιδί να μάθει να διαβάζει


Η επιχείρηση: «μαθαίνει το παιδί να διαβάζει», δεν είναι και τα πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Θέλει υπομονή κι επιμονή. Και ψάχνετε βρείτε τον τρόπο, που μπορεί να γίνει πιο εύκολα.



Λοιπόν, σας έχουμε καλά νέα, κυρίως για εσάς που έχετε σκύλο στο σπίτι. Τα σκυλιά βοηθούν το παιδί να μάθει να διαβάζει!
Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, όταν ένα παιδί διαβάζει με ακροατή έναν σκύλο, το βοηθά στα όποια προβλήματα έχει στην ανάγνωση. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική μελέτη της καθηγήτριας Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου του Νότινχαμ, Gill Johnson, η παρουσία του σκύλου κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, αποτρέπει το παιδί να αποθαρρυνθεί, αν κομπιάζει ή δεν κάνει λάθη.
Ας δούμε, λοιπόν, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες πώς ένας σκύλος μπορεί να βοηθήσει
Είναι μία θεραπευτική παρουσία Το να διαβάζει το παιδί σε ένα σκύλο, είναι ακριβώς αυτό: το ενθαρρύνει να διαβάσει. Ακόμη και αν κάνει λάθη. Η μέθοδος αυτή – πλέον, πρόκειται για μία μέθοδο εκμάθησης – ξεκίνησε αρχικά το 1999 στις ΗΠΑ, με το πρόγραμμα, Reading Education Assistance Dogs (READ) και την πετυχημένη, όπως αποδείχτηκε, πρωτοβουλία ακολούθησαν και σε άλλες χώρες.
Πώς, όμως δρα θεραπευτικά ο σκύλος; Το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να μην απογοητευτεί και παρατήσει την προσπάθεια. Κι εδώ ακριβώς, βοηθά ο σκύλος, αφού είναι ένας ακροατής, που δεν θα του ασκήσει κριτική, δεν θα του διορθώσει – ενδεχομένως και με άτσαλο τρόπο – τα λάθη, δεν θα το κρίνει, δεν θα το αγχώσει. Επιπλέον, στο σκύλο έχει την άνεση να κάνει λάθη, να κομπιάσει, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να το διακόψει.
Επιπλέον, η παρουσία του σκύλου έχει μία κατευναστική επίδραση, πάνω στο παιδί. Το κάνει να νιώθει άνετα, οικεία και ότι εκείνο παίρνει τις πρωτοβουλίες. Νιώθει σημαντικό και όπως η μαμά του τού διαβάζει, έτσι κι εκείνο κάνει το ίδιο στο σκύλο του.
Αν έχετε, λοιπόν, σκύλο στο σπίτι, δοκιμάστε και αυτή τη μέθοδο.
Πηγή: www.mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών