Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2017

Η παράξενη Βιβλιοθήκη των Λαθών!





Τόσο στις οικονομικές κρίσεις του 1929 όσο και του 2008, οι εμπειρογνώμονες και οι ειδικοί οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο ισχυρίστηκαν ότι γνώριζαν επακριβώς τι έκαναν, όμως ούτε ένας από όλους αυτούς τους ειδήμονες δεν μπορούσε να διορθώσει τη σειρά των λαθών που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία. Για να αποφευχθούν μελλοντικές οικονομικές καταστροφές, μια βιβλιοθήκη στο Εδιμβούργο της Σκοτίας δημιούργησε μια συλλογή “οικονομικής λογοτεχνίας” που στοχεύει να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά οικονομολόγων.

Η Βιβλιοθήκη των Λαθών περιέχει πάνω από 2.000 βιβλία, όλα σχετικά με την οικονομία και τη χρηματοδότηση. Το μικρό, άνετο δωμάτιο της βιβλιοθήκης είναι γεμάτο με βιβλία δημοφιλών συγγραφέων όπως ο Karl Marx, ο Milton Friedman, ο Paul Krugman και ο Michael Lewis. Γενικάά, η συλλογή απευθύνεται σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Η Βιβλιοθήκη των Λαθών εμπνεύστηκε από τη μεγάλη οικονομική ύφεση του 2008, η οποία αποτέλεσε το τέλειο παράδειγμα του πώς, σύμφωνα με τους επιμελητές της βιβλιοθήκης, «οι έξυπνοι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν τα πιο ηλίθια πράγματα».

Η βιβλιοθήκη προωθεί την πεποίθηση ότι οι ποσοτικοί οικονομικοί αλγόριθμοι παρέχουν μια αίσθηση ψεύτικης αντικειμενικότητας και ότι η εμπιστοσύνη σε αυτά τα ατελή μοντέλα είναι μια συνταγή καταστροφής. Τα βιβλία προσφέρουν στους αναγνώστες την ευκαιρία να στραφούν στην οικονομική ιστορία ως έναν τρόπο για να μάθουν οι νεότεροι από τα λάθη του παρελθόντος, αντί να βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο τα οικονομικά πρέπει να λειτουργούν θεωρητικά υπό μη ρεαλιστικές υποθέσεις.


Η αποστολή της είναι να παρέχει στους φοιτητές μια πιο ακριβή οικονομική εκπαίδευση, μια ολιστική κατανόηση της οικονομικής ιστορίας και μια βαθύτερη γνώση του τρόπου χρήσης των βιβλίων για να προληφθεί ενδεχομένως μια άλλη ύφεση.

Πηγή: perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών