Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2018

Τι βιβλία πρέπει να διαβάσεις πριν επισκεφτείς μια χώρα


Οι πρέσβεις 22 χωρών στην Αμερική συστήνουν τα βιβλία που πρέπει κανείς να διαβάσει πριν επισκεφθεί τη χώρα την οποία υπηρετούν.



Aυστρία:  The Tobacconist του Ρόμπερτ Ζέεταλερ. Ένα βιβλίο που ακολουθεί τη ζωή του 17χρονου Φραντς ο οποίος μετακομίζει στη βιέννη το 1937 για να γίνει μαθητευόμενος σε ένα κατάστημα καπνού. Το συστήνει ο Wolfgang A. Waldner.



Αζερμπαϊτζάν: Ο Elin Suleymanov συστήνει το βιβλίο  Ali and Nino, γραμμένο το 1937 από τον Kurban Said, και αφορά την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε ένα μουσουλμάνο Αζέρο και μια χριστιανή από τη Γεωργία στο Μπακού από το 1918 έως το 1920.


Βέλγιο:  “War and Turpentine”, ένα βιβλίο για τρεις γενιές Βέλγων, που εστιάζει στην κληρονομιά του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου και των εξαιρετικών ζωγράφων του Βελγίου. Μπήκε στη μακρά λίστα των υποψήφιων για το βραβείο Man Booker 2017. Το απόλυτο βιβλίο - σύντροφος για κάθε εραστή της τέχνης και της ιστορίας που ταξιδεύει στο Βέλγιο. Το συστήνει ο Dirk Wouters.

Μπουτάν: Ο Kunzang C. Namgyel συστήνει το Treasures of the Thunder Dragon: A Portrait of Bhutan,  που έγραψε βασίλισσα Ashi Dorji Wangmo Wangchuck και είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο σε συνδυασμό με τη λαογραφία της χώρας που δημιουργεί ένα πορτραίτο του βασιλείου των Ιμαλαΐων.

Καναδάς: Με την ευκαιρία της 150ης επετείου του Καναδά, ο πρέσβης David MacNaughton προτείνει το βιβλίο «With Faith and Goodwill: 150 years of Canada-U.S. Friendship» στο οποίο οι Πρόεδροι Αμερικής και Καναδά εκφράζουν την κοινή ιστορία τους.


Ο πρέσβης της Χιλής   Juan Gabriel Valdésπροτείνει το βιβλίο La Casa de Los Espíritus που απεικονίζει το πρόσφατο παρελθόν και τις αναμνήσεις ενός ιδιοκτήτη γης και της κόρης του, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της Χιλής της δεκαετίας του 1970.

Κολομβία: Ο Juan Carlos Pinzón συστήνει το βραβευμένο βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές του 1967 Εκατό χρόνια μοναξιάς με επίκεντρο την ιστορία πολλών γενεών της οικογένειας Buendía.




Δανία: «Smilla’s Sense of Snow» ένα βιβλίο φανταστικού μυστηρίου γύρω από τη δανέζικη κουλτούρα και τις διαφορές της έναντι της Γροιλανδικής, καθώς και τα ζητήματα γλώσσας και ταυτότητας από τον πρέσβη Lars Gert Lose.

Εσθονία: Ο Eerik Marmei προτείνει το βιβλίο «The Man Who Spoke Snakish», μια εξερεύνηση της εναλλακτικής ιστορίας της Εσθονίας από ένα σύγχρονό της λογοτέχνη.

Φινλανδία: Τα Moomin είναι βιβλία που γράφτηκαν αρχικά ως παραμύθια.  Η φιλοσοφική τους φύση είναι καθολική και καθιστά τα βιβλία ευχάριστα για ανθρώπους όλων των ηλικιών και από κάθε υπόβαθρο. Οι ξένοι και φιλόξενοι Moomins παρέχουν μια ζεστή εμπειρία ανάγνωσης και είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέρος της παιδικής ηλικίας κάθε παιδιού της Φινλανδίας. Τα συστήνει η πρέσβης Kirsti Kauppi.

Γερμανία: «Tschick» είναι ο τίτλος του βιβλίου που συστήνει ο Peter Wittig και αφορά το ταξίδι δυο δεκατετράχρονων αγοριών από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο και μια ασυνήθιστη φιλία με τραίνο και «δανεικό» αυτοκίνητο σε όλη τη χώρα.




Ελλάδα: ο πρέσβης Χάρης Λαλάκος συστήνει το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ελευθερία και θάνατος» του 1953, μια ωδή στην επανάσταση των Κρητών εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1889.




Ισλανδία: Ο Geir H. Haarde συνιστά το βιβλίο  Independent People, που μιλά για την ιστορία του βοσκού Guðbjartur Jónsson και τη μάχη του για ανεξαρτησία.

Ινδία: Ο Navtej Sarna συνιστά το βιβλίο Freedom at Midnight (1975), γραμμένο από τους Dominique Lapierre και Larry Collins. Το βιβλίο περιγράφει περιστατικά και γεγονότα γύρω από τους αγώνες των Ινδών για ανεξαρτησία κατά την περίοδο 1947-48, ξεκινώντας με το διορισμό του Λόρδου Mountbatten της Βιρμανίας και τελειώνοντας με το θάνατο (και την κηδεία) του Μαχάτμα Γκάντι.

Ιρλανδία: Η  Anne Anderson συνιστά το μυθιστόρημα του Colum McCann, TransAtlantic, το οποίο αναφέρεται στις ιστορίες των πρώτων διατλαντικών πτήσεων το 1919,  την επίσκεψη του Frederick Douglass στην Ιρλανδία το 1845/46  και την ιστορία της ιρλανδικής ειρηνευτικής διαδικασίας του 1998.

Τζαμάικα: Selected Poems είναι το βιβλίο που επέλεξε ο Audrey Patrice Marks στη τζαμαϊκανή διάλεκτο όπου με παιγνιώδη και χιουμοριστικό χαρακτήρα παρέχουν μοναδικές και ανεκτίμητες γνώσεις για τον πολιτισμό της Τζαμάικας και τι σημαίνει να είσαι τζαμαϊκανός.

Μάλτα: Ο Pierre Clive Agius συστήνει το In the Name of the Father του Μισφούντ που έχει τιμηθεί με το ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας το 2011 και αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που διαβάζει το ημερολόγιο που ο πατέρας του κράτησε κατά τις ημέρες του ως στρατιώτης στον Παγκόσμιο Πόλεμο ΙΙ, και το οποίο τον ωθεί αργότερα να επανεξετάσει την προσωπική σχέση μαζί του.

Νέα Ζηλανδία: Ο Tim Groser συστήνε το βιβλίο του ο Witi Ihimaera, The Whale Rider, το οποίο αφηγείται την ιστορία του Kahu, που αναπτύσσει την ικανότητά του να επικοινωνεί με φάλαινες.




Νορβηγία: Ο Kåre R. Aas συστήνει τα βιβλία της σειράς του Harry Hole, του αντιήρωα ντετέκτιβ του εθνικού συγγραφέα αστυνομικών της Νορβηγίας Τζο Νέσμπο.

Σλοβενία: Ο Božo Cerar συστήνει το βιβλίο του Drago Jančar «I Saw Her That Night» το οποίο εξερευνά την εξαφάνιση μιας νεαρής αστής από την Λουμπλιάνα σε μια ταραγμένη περίοδο της ιστορίας.

Σουηδία: Το «Nordic Ways» που συνιστά ο Björn Lyrvall είναι μια ανθολογία δοκιμίων της Debra Cagan που αντιπροσωπεύει και τις πέντε σκανδιναβικές χώρες. Περιγράφει τη ζωή στο Βορρά από διαφορετικές οπτικές γωνίες.




Ηνωμένο Βασίλειο: Ο Kim Darroch συστήνει το βιβλίο του Ίαν μακ Γιούαν «Εξιλέωση» μια ιστορία σε τρεις χρονικές περιόδους, το 1935 στην Αγγλία, κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου και στο γύρισμα της χιλιετίας. Πρόκειται για μια ιστορία με μισές αλήθειες και ψέμματα που καταστρέφουν και αλλάζουν οριστικά τη ζωή μιας οικογένειας.

Πηγή: www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών