Δευτέρα, Μαΐου 07, 2018

Πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο Αρχείο Εφημερίδων ΓΤΠ αποκτούν οι Δήμοι Πάφου και Αγίας Νάπας



Η ίδρυση και λειτουργία Ερευνητικών Κέντρων (Αρχείο Εφημερίδων) στον Δήμο Πάφου και στον Δήμο Αγίας Νάπας παίρνει σάρκα και οστά μετά από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας την Παρασκευή από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και τους Δήμους Πάφου και Αγίας Νάπας αντιστοίχως.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΓΤΠ, μέσω της λειτουργίας των Ερευνητικών Κέντρων, τα οποία θα στεγαστούν στην Πάφο στο κτήριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής και στην Αγία Νάπα στο Μουσείο Θάλασσας, φοιτητές, ερευνητές και το κοινό αποκτούν πρόσβαση μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη συλλογή του ψηφιοποιημένου Αρχείου Εφημερίδων που διατηρεί το ΓΤΠ. Αρχείο Εφημερίδων, το οποίο χρονολογείται από το 1878 και αποτελεί σημαντική πηγή αναφοράς και πληροφόρησης.
Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία, Κύπρος
Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος και με το Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Γιάννη Καρούσο αντίστοιχα, για την ίδρυση και λειτουργία Ερευνητικών Κέντρων (Αρχείο Εφημερίδων) στον Δήμο Πάφου και στον Δήμο Αγίας Νάπας.


Στόχος του υπογραφέντος Μνημονίου είναι η ανάδειξη και αναβάθμιση του πολιτιστικού τομέα της Κύπρου, η μελέτη της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, η προστασία και διαφύλαξη του πολύτιμου αρχείου εφημερίδων που αποτελεί τη βασική, αξιόπιστη πηγή της Ιστορίας της Κύπρου και η αναβάθμιση της έρευνας στην Κύπρο.
Τη συμφωνία υπέγραψαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ΓΤΠ, η Διευθύντρια Σόφη Μιχαηλίδου και οι Δήμαρχοι Πάφου και Αγίας Νάπας Φαίδωνας Φαίδωνος και Γιάννης Καρούσος.
Στον χαιρετισμό της η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τους Δήμους Πάφου και Αγίας Νάπας για τη λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου στους δύο Δήμους, ολοκληρώνεται η πλήρης αποκέντρωση του Αρχείου Εφημερίδων του ΓΤΠ, αφού πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης από κάθε πόλη της ελεύθερης Κύπρου.
Σήμερα, το σημαντικό αυτό μέρος του Αρχείου είναι προσβάσιμο, από το 2016 εντελώς δωρεάν ύστερα από Προεδρική απόφαση και στα Ερευνητικά Κέντρα του ΓΤΠ σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.
«Οι δημότες της Πάφου και της ελεύθερης Αμμοχώστου θα μπορούν πλέον να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες εφημερίδες σε ψηφιακή μορφή στην πόλη τους», πρόσθεσε η κα. Μιχαηλίδου.

Στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε το ΓΤΠ για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Αρχείου, εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορέσει να ψηφιοποιήσει ακόμη περισσότερο υλικό. Με πρότασή, με την ονομασία «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», και σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου επιτεύχθηκε συγχρηματοδότηση για σκοπούς ψηφιοποιήσης αρχειακού υλικού συνολικού ύψους €1.208.000,00.


«Η προσπάθειά μας θα συνεχίσει μέχρι να  καταγραφεί ολόκληρο το αρχείο Τύπου του ΓΤΠ αλλά και των πάνω από 500.000 φωτογραφιών που διαθέτουμε. Ένα αρχείο, που αποτελεί καταγραφή 140 χρόνων Ιστορίας και πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων μας», ανέφερε η διευθύντρια του ΓΤΠ.
Σημείωσε παράλληλα, ότι η προστασία των πολιτιστικών και ιστορικών αυτών στοιχείων είναι απαραίτητη ως νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων της Κύπρου.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών