Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018

Ένας θησαυρός αποκαλύφθηκε στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας


Tην 7η Αυγούστου ε.έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, υποδέχθηκε στην Αίθουσα Συσκέψεων του Πατριαρχικού Μεγάρου, στην Αλεξάνδρεια, τους εκπροσώπους του Τμήματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Χειρογράφων της Bibliotheca Alexandrina…

προκειμένου να επιστρέψουν την 10η δόση, οκτώ αποκαταστημένων χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, τα οποία συντηρήθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ» της Κύπρου.
Πρόκειται για βιβλία χρονολογούμενα από τον 15ο αιώνα, μεταξύ αυτών χειρόγραφη ενυπόγραφη «Δογματική», έργο του Αγίου Μελετίου του Πηγά (1468) και σπάνιο Ευαγγελιστάριο στην Αραβική γλώσσα (1473), επί εποχής Μαμελούκων.
Κατά την διάρκεια της παράδοσης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης έμεινε έκπληκτος, όταν οι ειδικοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως εντός της στάχωσης χειρογράφου, αποκαλύφθηκε ενσωματωμένη Ποιμαντική Εγκύκλιος υπογεγραμμένη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία Β΄, τον επιλεγόμενο Τρανό.
Ο Μακαριώτατος εξήρε το έργο συντήρησης, αποκατάστασης και ψηφιοποίησης των χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης που συντελείται από τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Α.Γ. Λεβέντη» για την συνεισφορά του, σημειώνοντας πως η συνεργασία ανάμεσα στη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αποφέρει γόνιμα αποτελέσματα που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πηγή: www.vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών