Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2018

Περί βιβλιοθηκών... στην Κύπρο


Στην Κύπρο γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα στον χώρο των βιβλιοθηκών το τελευταίο διάστημα. Εκτός από τα αναμενόμενα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα δώσει άλλη έμφαση στην έρευνα και τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο και στους πολίτες της Κύπρου γενικότερα, θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο μας, οι συνέργειες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με άλλους φορείς οδηγούν σε πολύ καλά αποτελέσματα. Πρώτη τέτοια συνέργεια είναι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για το έργο αναβάθμισης των Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Κύπρο, μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Διαβάζουμε: "Το έργο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, αφού έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με την ένταξη στον ενιαίο κατάλογο των εγγραφών της Σεβερείου Βιβλιοθήκης, της Κυπριακής Βιβλιογραφίας του Λυκείου Κολοσσίου, μέρος της συλλογής του Λυκείου Κύκκου Β', ενώ έχει ήδη αρχίσει η επεξεργασία των συλλογών του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, Αγίου Σπυρίδωνα καθώς επίσης και του Γυμνασίου Ακροπόλεως. Επιπλέον αρκετά σχολεία όπως το Λύκειο Λάρνακας και το Γυμνάσιο Έμπας έχουν έρθει σε επικοινωνία με την ομάδα υποστήριξης του έργου για τη συμμετοχή τους στην όλη προσπάθεια. Στόχος είναι να ενταχθούν και να οργανωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες σχολικές βιβλιοθήκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια το έργο φιλοδοξεί να επεκταθεί και να καλύψει την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Με τη λειτουργία του ενιαίου καταλόγου, όλες οι σχολικές βιβλιοθήκες θα δημιουργηθούν ως οντότητες μέσα στο ενιαίο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό των βιβλιοθηκών θα μπορεί αφενός να δανείζει και να επιστρέφει μόνο τα βιβλία του σχολείου στο οποίο εργάζεται, αφετέρου όμως θα έχει τη δυνατότητα να αναζητεί και να εντοπίζει τα βιβλία όλων των άλλων σχολείων. Με αυτό τον τρόπο ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τις σχολικές βιβλιοθήκες προσφέροντάς τους τη δυνατότητα διαδανεισμού των βιβλίων από ένα σχολείο στο άλλο.
Η δημιουργία του ενιαίου καταλόγου σχολικών βιβλιοθηκών είναι το πρώτο και βασικό βήμα για την αναβάθμισή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν πιο ελκυστικές στην προσέλκυση των εκπαιδευτικών και των μαθητών και θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της φιλαναγνωσίας. Παράλληλα, η μετατροπή των σχολικών βιβλιοθηκών σε κέντρα πληροφόρησης και διαφύλαξης της γνώσης για κάθε σχολική κοινότητα θα συμβάλει στο να καταστούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας."
Δεν χρειάζεται σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε το τί συμβαίνει στις σχολικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Τα έχουμε ξαναγράψει. Θα σταθούμε στο πώς οι συνέργειες και η μεταφορά τεχνογνωσίας μπορεί να είναι χρήσιμες για πολλούς.
Καλλίμαχος
kallimachos.avgi@gmail.com
Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών