Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019

Το Αρχειακό Υλικό του Δήμου Λύσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για ψηφιοποίηση


Το αρχειακό υλικό του Δήμου Λύσης παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για ψηφιοποίηση.
Βασικός σκοπός αποτελεί η χρήση και αξιοποίηση της ψηφιακής του μορφής από το Ίδρυμα και γενικότερα από τον κόσμο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τη συμφωνία υπέγραψαν την Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και εκ μέρους του Δήμου Λύσης, ο Δήμαρχος Ανδρέας Καουρής.
Όπως επισημαίνεται, μέσω της συμφωνίας αυτής το πλούσιο και σημαντικό αρχειακό υλικό το οποίο διαθέτει ο Δήμος Λύσης «θα ψηφιοποιηθεί από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ψηφιακή του μορφή θα διατίθεται σε ανοικτή πρόσβαση μέσω των υποδομών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου».
Ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Τάσος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι τιμά ιδιαίτερα το Ίδρυμα το γεγονός ότι ο Δήμος Λύσης εμπιστεύεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την πολύ σημαντική αυτή συνεργασία: «Λαμβάνοντας υπόψη την αξία και την ιστορικότητα του αρχειακού υλικού η παραχώρησή του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς το ίδρυμα και το όλο έργο το οποίο αυτό επιτελεί» σημείωσε ο Πρύτανης.
Ο Δήμαρχος Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνεργασία του προσφυγικού Δήμου με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ευχαρίστησε θερμά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την πρόθυμη και ανιδιοτελή βοήθεια στο έργο του Δήμου, τονίζοντας ότι «ανοίγονται νέοι ορίζοντες στη συνεργασία των δύο πλευρών, από την οποία ο Δήμος έχει να επωφεληθεί σημαντικά».
Ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «Σκοπός του Δήμου Λύσης είναι να παραχωρήσει το υλικό στη Βιβλιοθήκη, παρέχοντας ανοικτή πρόσβαση προς όλο τον κόσμο, ώστε να έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί και να μελετήσει την ιστορία της Λύσης μέσω του αρχείου που έχει στην κατοχή του».
Εκ μέρους της διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα. Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, ανέφερε ότι «η Βιβλιοθήκη, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία και υποδομή την οποία διαθέτει σε θέματα ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης αρχείων, θα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και απαιτούμενη τεχνολογική υποδομή προς στήριξη και υλοποίηση του έργου».
Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση ο Δήμαρχος επέδωσε στον Πρύτανη αναμνηστικό δώρο του Δήμου, αντίγραφο της εκκλησίας της Παναγίας της Λύσης σε γύψο, που φιλοτέχνησε ο Λυσιώτης γλύπτης Άντης Τρίκος.
Πηγή: www.aftodioikisi.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών