Οι
Εκδόσεις Μεσόγειος σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων
«Επί Ανάσσης Βικτωρίας» του Κυριάκου Δημητρίου και
«Κύπρος 1957-1963» της Νταϊάνας Μαρκίδου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη
5 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τα βιβλία θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, με σύντομη παρέμβαση από τους συγγραφείς.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
Θα ακολουθήσει δεξίωση και πώληση βιβλίων.
Κύπρος 1957-1963Η συγγραφέας ιχνηλατεί την πορεία των δημαρχείων καθώς άλλαζαν μορφή, έπαυαν να είναι η βασική παραδοσιακή πλατφόρμα της ελληνοκυπριακής κοινωνίας απ' όπου προωθούνταν τα ιδανικά της Ένωσης, και μετατρέπονταν απλώς σε ένα ζωτικό πρόσχημα πάνω στο οποίο τα τουρκικά, πολύ περισσότερο από τα τουρκοκυπριακά, συμφέροντα στο νησί έβρισκαν έρεισμα.
Αναπόφευκτα, η διαδικασία που οδήγησε στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, και η οποία διαμόρφωσε τη δομή της ανεξαρτησίας, έχει κύριο ρόλο σε αυτή τη μελέτη. Μια διαδικασία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορική ανάλυση.
Επί Ανάσσης ΒικτωρίαςΤα κείμενα της παρούσας έκδοσης παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση και συγκροτούν τον κύριο όγκο των δημοσιευμάτων που αφορούσαν την Κύπρο και τα οποία εμφανίστηκαν σε έγκριτα βικτωριανά περιοδικά την περίοδο μεταξύ του 1878 και 1891. Πρόκειται, δηλαδή, για τη βασική πηγή πληροφοριών των Βρετανών σε σχέση με τη νέα τους εδαφική κτήση, την Κύπρο.
Τα δημοσιεύματα αποτυπώνουν περιγραφές του φυσικού περιβάλλοντος, της υπάρχουσας τότε υποδομής, της οικονομίας και της εσωτερικής οργάνωσης στις πόλεις του νησιού καθώς και στις αγροτικές κοινότητες. Οι περιγραφές συνοδεύονται συχνά από ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ανθρωπολογικές παρατηρήσεις και υποκειμενι-κές κρίσεις των συντακτών των άρθρων, οι οποίοι ανήκαν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις της βρετανικής κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου