Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010


Μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια που έχει στόχο να προάγει τη γνώση, την επιστήμη και την έρευνα και παράλληλα να τη διαδώσει στην κοινωνία, καταρρίπτοντας στενά όρια, όπως του εθνικού κράτους και της επαγγελματικής συντεχνίας, ξεκίνησε τη φιλόδοξη πορεία της την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Το όνομά της είναι Atomium Culture και με τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ πανεπιστημιακών, επιχειρήσεων και Τύπου θα προσφέρει σε 40 εκατ. Ευρωπαίους πρωτοποριακές έρευνες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και κυρίως σωστά εκλαϊκευμένες, ώστε όχι μόνο να γίνονται κατανοητές από το ευρύ κοινό, αλλά κυρίως να του κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μέχρι να εφαρμοστούν, το 2014, οι διατάξεις της Συνθήκης της Λισσαβώνας για τη λήψη αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο επίτιμος πρόεδρος του Atomium Culture, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. «Δεν υπάρχει πλέον ο δυναμισμός που είχαμε παλαιότερα. Ταυτόχρονα, αν και είναι πρόδηλο ότι η προσπάθεια να γίνει η Ευρώπη πρωτοπόρος στην έρευνα και την τεχνολογία (γνωστή ως στρατηγική της Λισσαβώνας) μέχρι το 2010 έχει αποτύχει παταγωδώς, κανείς δεν το παραδέχεται δημόσια», πρόσθεσε ο κ. Χαβιέ Μορένο, διευθυντής σύνταξης της ισπανικής εφημερίδας El Pais. «Πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε και να αρχίσουμε να δρούμε. Δεν χρειαζόμαστε άλλα εργαλεία, μόνο πολιτική θέληση». Μάλιστα ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μπρούνο Λεμέρ πρότεινε να ορίσουμε πανευρωπαϊκά ελάχιστα όρια χρηματοδότησης της έρευνας και της τεχνολογίας για να καταφέρουμε να σταθούμε απέναντι στον ανταγωνισμό Αμερικανών και Κινέζων τα επόμενα χρόνια.

Παραγωγή γνώσης
Η Atomium Culture «δεν δημιουργήθηκε για να συζητάμε αφηρημένα τι πρέπει να γίνει, αλλά για να αναλάβουμε δράση», τονίζει ο πρόεδρος του εγχειρήματος κ. Μικελάντζελο Μπαράτσι Μπονβιτσίνι. Στόχος είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή γνώσης και μέσω εφημερίδων με κύρος να τη διακινήσουμε ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε το κοινό να συμμετέχει και να ενημερώνεται. Στο δίκτυο του Atomium Culture συμμετέχουν μερικά από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης όπως το πανεπιστήμιο της Βιέννης, των Βρυξελλών, του Βερολίνου, του Φράιμπουργκ, το LSE και εταιρείες που διαθέτουν σημαντικά ποσά για την έρευνα και την ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων.

Το τρίτο σκέλος του δικτύου αποτελείται από εφημερίδες όπως οι: Le Monde, El Pais, Frankfurter Algemeine Zeitung, Guardian, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπείται από την «Καθημερινή». Ο δικτυακός τόπος του Atomium Culture είναι http://atomiumculture.org.

Από Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών