O ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΒΡΑΑΜ Β. ΓΕΟΣΟΥΑ
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Διάλεξη με θέμα «From Myth to History»
Το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, διοργανώνει διάλεξη με τον διακεκριμένο Ισραηλινό συγγραφέα Αβραάμ Β. Γεοσούα με τίτλο, «From Myth to History». H εκδήλωση, που είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου (Λεωφ. Καλλιπόλεως 75).
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Α. Ζένιος και η Α.Ε. Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, κ. Michael Harari. Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Martin Strohmeier.
Ο Αβραάμ Γεοσούα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπρόσωπους της πλούσιας και συνεχώς εξελισσόμενης ισραηλινής λογοτεχνίας, η οποία κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεινός γνώστης της ανθρώπινης ψυχής αλλά και μαγευτικός αφηγητής, ο Αβραάμ Γεοσούα συνθέτει, μαζί με τους Άμος Οζ, Άαρον Άπελεφελντ και Νταβίντ Γκρόσμαν ένα ενδιαφέρον
λογοτεχνικό προφίλ της χώρας του τα τελευταία χρόνια. Ανήκουν σε αυτό που καθιερώθηκε να ονομάζεται «εθνική γενιά»: εκείνους τους λογοτέχνες, δηλαδή, που -είτε γεννήθηκαν στο Ισραήλ ή άρχισαν να γράφουν μετά την ίδρυση του κράτους το 1948- συνέβαλαν με το έργο τους στη δημιουργία της ισραηλινής ταυτότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μάγκυ Κοέν, μεταφράστρια του Γεοσούα στα ελληνικά, «κοινό χαρακτηριστικό των λογοτεχνών αυτών είναι το ότι εσωτερίκευσαν στο έργο τους το πέρασμα από την «Παλαιστίνη» στο «Κράτος του Ισραήλ». Το σπουδαίο ωστόσο είναι ότι μπόρεσαν να εξισορροπήσουν θαυμάσια στο έργο τους την προσωπική με τη συλλογική εμπειρία. Ο καθένας από αυτούς κατάφερε να βρει το δικό του ύφος και τη δική του θεματική, χωρίς ποτέ να πάψει να εκφράζει τα κοινά βιώματα και τις κοινές ανησυχίες».
Ο Α.Β. Γεοσούα γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1936 και σπούδασε εβραϊκή φιλολογία και φιλοσοφία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Σήμερα ζει στη Χάιφα και διδάσκει Εβραϊκή και Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα. Κορυφαίο του μυθιστόρημα θεωρείται «Ο Κύριος Μάνι», ενώ τα βιβλία του «Επιστροφή από τις Ινδίες», «Ταξίδι στο Τέλος της Χιλιετίας» και «Ο Υπεύθυνος Aνθρώπινου Δυναμικού» έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.
Έχει στο ενεργητικό του μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια, που έχουν τύχει διακρίσεων σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ παράλληλα δημοσιεύει άρθρα πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου σε διάφορα έντυπα, παίρνοντας πολλές φορές θέση κόντρα στη καθιερωμένη ιδεολογία και την πρακτική.
Πληροφορίες:
Πρεσβεία του Ισραήλ : 22369524, 22369507
Πανεπιστήμιο Κύπρου: 22894305
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΑΛΙ...
-
5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΡΜΟΓΕΝΗ
Όταν επισκέπτομαι τον μικρό παράδεισο, που δημιούργησε ο πρόσφυγας πατέρας
μου, όσο ζούσε, κυριολεκτικά επάνω στην πέτρα,...
Πριν από 5 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου