Παρασκευή, Νοεμβρίου 25, 2011

Παγκόσμια ψηφιακή βιβλιοθήκη για τυφλούς

Εκδότες από τη Νότιο Αφρική, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, υπέγραψαν συμφωνία για τη διάθεση ψηφιακών κειμένων σύγχρονων συγγραφέων σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Σε συνέντευξη τύπου της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA) κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς εταίρους να δώσουν το στίγμα προόδου για το πρόγραμμα Tigar ("Trusted Intermediary Global Accessible Resources"), μια ψηφιακή βιβλιοθήκη δηλαδή, η οποία θα διαθέτει από κοινού ψηφιακά κείμενα που θα προορίζονται για τυφλούς και για άτομα με προβλήματα όρασης. Πέρα από τους κυριότερους γάλλους εκδότες (Hachette, Editis, Gallimard, Albin Michel, La Martinière, Liana Levi, Minuit και Quae), επτά εκδοτικοί οίκοι από τη Νότιο Αφρική (ανάμεσα στους οποίους, MacMillan και Random House) ήταν οι πρώτοι που υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή και ακολούθησαν οι Harper Collins και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ καθώς και οι Harper Collins UK, Hachette UK, Pearson και Random House στη Μ. Βρετανία.

Οριοθετείται έτσι ένα νέο στάδιο συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, για τη διάθεση ψηφιακών κειμένων σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Τα ψηφιακά κείμενα θα διατίθενται μέσω εξουσιοδοτημένων ενώσεων και οργανισμών κάθε χώρας.

Πηγή: Παρατηρητήριο ψηφιακού βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών