Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2012

Ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου υποψήφιος για βραβείο «Balkanika»


Τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Χρήστο Οικονόμου για τη συλλογή διηγημάτων του «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (Πόλις, 2010) επέλεξε η ελληνική επιτροπή ως υποψήφιο της Ελλάδας για το βραβείο «Balkanika». Το βιβλίο του, που περιέχει 16 ιστορίες όπου οι ήρωές του κινούνται στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας από την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων του υπουργείου Πολιτισμού. Τα λογοτεχνικά βραβεία «Balkanika» απονέμονται από το 1996 από το ομότιτλο διεθνές ίδρυμα που εδρεύει στη Βουλγαρία με τη συμμετοχή εκδοτών από επτά βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία και ΠΓΔΜ). Στόχος τους είναι η προώθηση της επικοινωνίας και της φιλίας στα Βαλκάνια μέσω της λογοτεχνίας. Τα βιβλία των συμμετεχόντων υποβάλλονται στην επιτροπή του βραβείου «Balkanika» σε αγγλική ή γαλλική μετάφραση. Από την Ελλάδα, στην κριτική επιτροπή θα συμμετάσχει ο συγγραφέας Γιώργος Ξενάριος. Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Μεγάλωσε στην Κρήτη και τον Πειραιά. Το «Κάτι θα γίνει, θα δεις» είναι το δεύτερο βιβλίο του με πρώτο τη συλλογή διηγημάτων "Η γυναίκα στα κάγκελα" (2003).

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για το βραβείο, που θα απονεμηθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου στην Οχρίδα, είναι: Mira Meksi, «The red of toros» (Αλβανία), Zdravka Evtimora, «Carts and other stories» (Βουλγαρία), Christos Oikonomou, «Something will happen, you 'll see» (Ελλάδα), Aleksandar Prokopiev, «Homunculus» (ΠΓΔΜ), Oma Stanescu, «The fire of karma» (Ρουμανία), Dejan Stojiljković, «Constantine's Crossing» (Σερβία), Asli Erdoğan, «The house of stone» (Τουρκία).

Στην επιτροπή που έκρινε τις ελληνικές υποψηφιότητες συμμετείχαν οι: Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας-μεταφράστρια, Κώστας Παπαγεωργίου, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας, και Γιάννης Παπακώστας, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών