Τα κλασσικά έργα των Τσάρλς Ντίκενς, Τζέιν Όστιν, Τόμας Χάρντι και χιλιάδων άλλων συγγραφέων του 19ου αιώνα, θα διατίθενται πια σε ηλεκτρονική μορφή.
Πάνω από 65.000 μυθιστορήματα από τη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Βρετανίας, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό για δωρεάν download.
Το νέο πρόγραμμα της βιβλιοθήκης, που περνά πλέον και επίσημα στο χώρο των e-books, χρηματοδότησε o κολοσσός της Microsoft και η κίνηση αυτή είναι μια από τις πιο πρόσφατες… βολές στον ψηφιακό πόλεμο που θα κρίνει το μέλλον του βιβλίου. Το πρόγραμμα αφορά στους χρήστες του Kindle Reader του Amazon, στο οποίο Amazon άλλωστε, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραγγείλουν και την έντυπη έκδοση του βιβλίου που διάβασαν, αν το επιθυμούν.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βρετανίας που είναι υποχρεωμένη από το νόμο να αγοράζει τουλάχιστον ένα αντίτυπο από κάθε βιβλίο που εκδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεργάστηκε επί τρία χρόνια με την Microsoft για να σκανάρουν τα βιβλία.
Η Βιβλιοθήκη επέλεξε να παρουσιάσει σε πρώτο στάδιο τα βιβλία του 19ου αιώνα, διότι δεν εντάσσονται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και μπορούν να προσφέρονται δωρεάν. Όπως είναι γνωστό, ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν ισχύει, μετά την πάροδο 70 ετών από το θάνατο του συγγραφέα.
Η Βιβλιοθήκη επέλεξε να παρουσιάσει σε πρώτο στάδιο τα βιβλία του 19ου αιώνα, διότι δεν εντάσσονται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και μπορούν να προσφέρονται δωρεάν. Όπως είναι γνωστό, ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν ισχύει, μετά την πάροδο 70 ετών από το θάνατο του συγγραφέα.
Όμως τέτοιου είδους βιβλία, που δεν εντάσσονται στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, θα προσφέρονται για δωρεάν download και από το Google Books. Επειδή λοιπόν η διαφορά δεν είναι μόνο στην… τιμή αλλά και στην ποιότητα, οι χρήστες που θα επιλέξουν τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, θα έχουν το πλεονέκτημα να διαβάζουν τα διάσημα μυθιστορήματα από τις σελίδες των αυθεντικών βιβλίων που βρίσκονται τώρα στα ράφια της βιβλιοθήκης! Αν μάλιστα αποφασίσουν ότι θέλουν να έχουν στη βιβλιοθήκη τους ένα αντίτυπο και το παραγγείλουν στο Amazon , θα τους κοστίσει το πολύ £15 – £20 και θα είναι πιστό αντίγραφο του αυθεντικού. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μέχρι σήμερα η μέση τιμή για ένα αυθεντικό βιβλίο του Ντίκενς ή της ¨Οστιν ανέρχεται στις £250!
Το 35% -40% από τους θησαυρούς της Βρετανικής Βιβλιοθήκης που σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί, δεν υπάρχουν σε άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες και είναι δυσεύρετοι στα μεταχειρισμένα βιβλία ή στα βιβλιοπωλεία του διαδικτύου. Επίσης η πλειοψηφία των βιβλίων που μέχρι σήμερα διατίθενται για το Kindle Reader είναι έργα σύγχρονων συγγραφέων επειδή είναι πιο προσοδοφόρα για τους εκδότες. Οι περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν με τα παλαιότερα βιβλία και όσα δεν ανήκουν στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Η δωρεάν πρόσβαση σε ιστορικές εκδόσεις που μέχρι τώρα βρίσκονταν στα ράφια, δημιουργεί τις προϋποθέσεις πραγματικής επανάστασης για τις μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου.» δήλωσε η Lynne Brindley, διευθύντρια της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Σε σχέση πάντως με το ποσό που κατέβαλε η Microsoft για να αποκτήσει την πρόσβαση στους θησαυρούς της Βρετανικής Βιβλιοθήκης οι δηλώσεις ήταν φειδωλές: «Υπήρξε ένα πολύ γενναιόδωρο ποσό» (!). Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βρετανίας επιχορηγείται ήδη από την πολιτεία με το ετήσιο ποσό των £100 εκατομμυρίων.
Στα σχέδια της Βιβλιοθήκης είναι να επεκτείνει στις ψηφιοποιήσεις και σε έργα των αρχών του 20ου αιώνα, που επίσης βρίσκονται εκτός του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Πηγή: bookbar. gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου