Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2012

Τέλος εποχής για την έντυπη Εγκυκλοπαίδεια Britannica


Η Εγκυκλοπαίδεια Britannica (Encyclopaedia Britannica Inc.) ανακοίνωσε ότι σταματά τις έντυπες εκδόσεις της πασίγνωστης εγκυκλοπαίδειας, για πρώτη φορά από τότε που πρωτοεκδόθηκε.

Η πρώτη Εγκυκλοπαίδεια Britannica εκδόθηκε το 1768 στο Εδιμβούργο της Σκοτίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου, που εδρεύει στο Σικάγο, τα τελευταία αντίτυπα που θα κυκλοφορήσουν είναι αυτά που έχουν ήδη τυπωθεί. Θα πωλούνται μέσω της ιστοσελίδας
της εταιρίας έναντι 1.395 δολαρίων.

Ωστόσο, η εγκυκλοπαίδεια θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου περίμεναν εδώ και καιρό ότι σύντομα θα έρχονταν το τέλος της έντυπης σειράς των 32 τόμων.

Ο πρόεδρος της Encyclopaedia Britannica Inc. Jorge Cauz είπε ότι η απόφασή τους δεν έχει καμία σχέση με τον ανταγωνισμό με το Google ή τη Wikipedia, αλλά με το ότι πλέον η ηλεκτρονική μορφή της εγκυκλοπαίδειας προτιμάται από πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Μάλιστα, το 1990 πουλήθηκαν 120.000 εγκυκλοπαίδειες, ενώ το 1996 πουλήθηκαν 40.000. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του εκδοτικού οίκου, η online έκδοση αφορά περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ανανεώνεται συνεχώς και οι χρήστες μπορούν να στέλνουν τα σχόλιά τους στους συγγραφείς.

Η εγκυκλοπαίδεια έγινε για πρώτη φορά διαθέσιμη σε CD το 1989 και online το 1994.

Διαβάστε το σημείωμα του εκδοτικού οίκου, «Αλλαγή: Είναι εντάξει. Αλήθεια».

Πηγή: skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών