Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2012

Μικροί ΒιβλιοφάγοιΣτον οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε καταπληκτικές ιδέες για να μεγαλώσετε ένα παιδί που αγαπάει το διάβασμα.

Από τη γέννησή του έως 12 μηνών Από 1 έως 2 ετών

Όταν κάθεστε αγκαλιά με το μωράκι σας χαζεύοντας βιβλιαράκια με εικόνες, αυτομάτως το κάνετε να συνδέσει την έννοια του διαβάσματος με κάτι πολύ ευχάριστο, εφόσον έχει την αμέριστη προσοχή σας.

Μη βιάζεστε!
«Οι γονείς έχουν την τάση να διαβάζουν πολύ γρήγορα» λέει ο Jim Trelease, συγγραφέας του βιβλίου The Read-Aloud Handbook (Το εγχειρίδιο της καλής ανάγνωσης). Αρθρώστε σωστά κάθε λέξη και κάντε μια μικρή παύση ανάμεσα στις προτάσεις. Αυτή η τεχνική δημιουργεί έναν άνετο ρυθμό ανάγνωσης και ταυτόχρονα τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να αφομοιώσουν την ιστορία –κάτι που εξάπτει τη φαντασία τους.

Αφηγηθείτε τα πάντα.
Βοηθήστε το παιδί σας να συνδέσει τις λέξεις με τα αντικείμενα ονομάζοντας καθετί που βρίσκεται στο σπίτι σας και εξηγώντας του αναλυτικά τις κινήσεις σας (π.χ. «Παίξαμε αρκετά με αυτό το κόκκινο αυτοκινητάκι. Τώρα θα το βάλω πίσω στο ντουλάπι με τα παιχνίδια σου»).

Πιάστε το ρυθμό.
Χτυπήστε τα δάχτυλά σας ή κάντε παλαμάκια όσο διαβάζετε για να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την αίσθηση του ρυθμού. Ακόμα μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε βιβλία με ήχους ή κάποια που συνοδεύονται από CD.

Συμμετέχετε ενεργά.
Εμπλακείτε και κινητικά στη διαδικασία της ανάγνωσης εφόσον το παιδί σας κατά πάσα πιθανότητα δεν καταλαβαίνει πολλά πράγματα από την αφήγηση. Μια καλή θέση είναι να βρίσκεστε απέναντί του όταν εκείνο κάθεται στο καρεκλάκι του. Όσο διαβάζετε, μετακινήστε το βιβλίο πάνω κάτω και αριστερά δεξιά αποκαλύπτοντας έτσι κάθε φορά το χαμογελαστό πρόσωπό σας. «Κάτι τέτοιο του δείχνει ότι απολαμβάνετε την όλη διαδικασία και το κάνει να διασκεδάζει ακόμα περισσότερο» λέει η Pam Allyn, ιδρύτρια του αμερικανικού οργανισμού φιλολογικής εκπαίδευσης LitLife και συγγραφέας του βιβλίου What to Read When (Τι και πότε να διαβάσετε).

Αγαπήστε την επανάληψη.
Το να διαβάζετε ξανά και ξανά τα αγαπημένα του βιβλία βοηθάει το μωράκι σας να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Επιπλέον, κάθε φορά που το διαβάζετε, το μικρό σας θα παρατηρεί και κάτι καινούριο.

Από 1 έως 2 ετών
Όταν αρχίζει να κινείται, απολαμβάνει όσο τίποτα το να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του.

Βοηθήστε το να αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Πάρτε ένα βιβλίο, κρατήστε το γερά στα χέρια σας, γυρίστε τις σελίδες του, κλείστε το και τέλος επιστρέψτε το στο ράφι του. Μετά παρατηρήστε αν μπορεί και το παιδάκι σας να κάνει τις ίδιες κινήσεις.

Αποκαλύψτε την παιχνιδιάρικη πλευρά σας.

Χρησιμοποιήστε αστείες φωνές και μιμηθείτε τον ήχο διάφορων ζώων. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον του παιδιού για την ιστορία.
Συσχετίστε τις ιστορίες με την καθημερινότητά του.
Όταν το παιδάκι σας ντύνεται, διαβάστε κάποιο βιβλιαράκι σχετικό με τα ρούχα. Ρωτήστε
το: «Τι θα φορέσει σήμερα η Ντόρα η Εξερευνήτρια;» και «Θα φορέσεις κι εσύ κόκκι- νη φούστα σήμερα;».

Εμπλακείτε στην ιστορία με κατασκευές.
Αν, για παράδειγμα, διαβάζετε κάποιο βιβλίο με τον Μπομπ το Μάστορα, πάρτε τη θήκη με τα εργαλεία και προσπαθήστε να φτιάξετε μαζί με το παιδάκι σας μια από τις κατασκευές του Μπομπ.

Πηγή:parentsmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών