Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2012

Το φυσικό βιβλίο σε υποχώρηση στη Μ. Βρετανία


Η δημοτικότητα των συσκευών παρασύρει τις πωλήσεις των e-books στη Μ. Βρετανία -το φυσικό βιβλίο σε υποχώρηση

Η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών αναγνωστών φαίνεται να προκαλεί την αύξηση των πωλήσεων e-books και τη μείωση των πωλήσεων έντυπων βιβλίων στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Daily Mail".

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας "BookScan" της εταιρείας Nielsen, τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του 2012, οι Βρετανοί αγόρασαν 7,6 εκ. αντίτυπα έντυπων βιβλίων, ενώ την ίδια περίοδο του 2011 οι πωλήσεις είχαν ξεπεράσει τα 10 εκ. αντίτυπα.

Η μείωση, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδικά βιβλία και τα δοκίμια -συμπίπτει με την άνοδο των πωλήσεων e-readers, όπως το Kindle και το iPad.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, εάν συμπεριληφθούν και οι πωλήσεις παιδικών βιβλίων και δοκιμίων (non fiction), τότε ο αριθμός των βιβλίων που αγόρασαν οι Βρετανοί καταναλωτές στις πρώτες οκτώ εβδομάδες του 2012 μειώθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια αντίτυπα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, φτάνοντας τα 25 εκατομμύρια, έναντι σχεδόν 30 πέρυσι.

Έτσι, σημειώνει η εφημερίδα, επικρατεί φόβος για το μέλλον των βρετανικών βιβλιοπωλείων, αφού ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 28 εκατ. στερλίνες (33 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, είναι χαρακτηριστικό ότι τα περασμένα Χριστούγεννα πουλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο περί τα 1,4 εκατομμύρια συσκευές ηλεκτρονικών αναγνωστών, επίδοση διπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εκδοτών (The Publishers Association), οι πωλήσεις e-books αυξήθηκαν κατά έξι φορές (κατά 623%), σε σύγκριση με πέρυσι.

Αγγλικό κείμενο εδώ

Πηγή: Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών