Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2012

Τα ψηφιακά δικαιώματα των συγγραφέων αυξάνονται, παρά τον διχασμό της αγοράς


Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας FutureBook Digital Book Census 2011, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού “The Bookseller”, το ποσοστό των πνευματικών δικαιωμάτων (royalties) τα οποία καταβάλλουν οι εκδότες στους συγγραφείς για τα e-books έχουν αυξητικές τάσεις, χωρίς να υπάρχει όμως κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος στην εκδοτική αγορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο αριθμός των εκδοτικών οίκων που καταβάλλουν ποσοστό δικαιωμάτων έως 15% επί των καθαρών εισπράξεών τους (net receipts), μειώθηκε στο μισό, ενώ όσων καταβάλλουν ποσοστό μεγαλύτερο από 20%, αυξήθηκε.

Πιο αναλυτικά, το ένα πέμπτο των εκδοτών φαίνεται να πληρώνουν ψηφιακά δικαιώματα μικρότερα του 20%, το 16% μεταξύ 21% και 25%, το 7% μεταξύ 25% και 50% και ένας πολύ μικρός αριθμός δικαιώματα άνω του 50% επί των καθαρών εισπράξεων, ενώ ο μέσος όρος παραμένει το 25%. Το ένα δέκατο των εκδοτικών οίκων, εξάλλου, δήλωσαν ότι το ύψος της αμοιβής είναι μεταβαλλόμενο και αλλάζει, όταν ένας τίτλος περάσει στα ευπώλητα.

Συγγραφείς και λογοτεχνικοί πράκτορες αναζητούν βέβαια υψηλότερα ποσοστά θεωρώντας ότι το 50% μπορεί να αποτελέσει τον κανόνα. Μιλώντας στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, ο λογοτεχνικός πράκτορας Andrew Wylie ανέφερε ότι το ποσοστό του 50% μπορεί να γίνει ευρέως αποδεκτό από τους εκδότες, καθώς η “αναστάτωση” που έφερε η επανάσταση των e-books, με το πέρασμα του χρόνου καταλαγιάζει. “Στη μεταβατική φάση, οι εκδότες φρόντιζαν καταρχάς να ελέγξουν το κόστος τους. Τώρα όμως που τα πράγματα παίρνουν έναν δρόμο, θα γίνει αντιληπτό ότι τα ποσοστά των ψηφιακών δικαιωμάτων οφείλουν να αυξηθούν“.

Υπενθυμίζεται ότι σταθερή θέση της Βρετανικής Εταιρείας Συγγραφέων (The Society of Authors), είναι ότι το ύψος των δικαιωμάτων των συγγραφέων για τα e-books θα έπρεπε να ξεκινούν από το 30%, όπως έχουν δηλώσει ξεκάθαρα, τόσο ο απερχόμενος πρόεδρός της, ιστορικός Tom Holland, όσο και η διάδοχός του, συγγραφέας Lindsay Davis, δημιουργός της σειράς αρχαιογνωστικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον Ρωμαίο ντετέκτιβ Μάρκο Δίδιο Φάλκο.

H έρευνα “Digital Book Census“, που τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο συνέδριο FutureBook τον Δεκέμβριο του 2011, και πωλούνται στην τιμή των £129, αποτελεί μια ολοκληρωμένη καταγραφή των απόψεων της βρετανικής βιομηχανίας του βιβλίου για τις εξελίξεις, αφού καταγράφει 1.650 απαντήσεις επαγγελματιών του χώρου. Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι ενώ τα πράγματα βρίσκονται σε μεταβατική φάση, οι πωλήσεις των e-books έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το χρονικό σημείο στο οποίο οι πωλήσεις των e-books θα ξεπεράσουν αυτές των έντυπων βιβλίων, στην Αγγλία, τοποθετείται πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Περίπου το ένα τέταρτο (25,9%) προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί μεταξύ του 2015 και του 2019, και οι υπόλοιποι ακόμη νωρίτερα: το 16,5% το 2014, το 8,5% το 2013 και 4,7% το 2012.

Πηγή: Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών