Παρασκευή, Ιουνίου 15, 2012

Πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών επιχειρεί να πιέσει την κυβέρνηση Ομπάμα για εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης


Οι υποστηρικτές της Ανοικτής Πρόσβασης στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει αίτημα για συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών στον Λευκό Οίκο με το οποίο καλούν την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να εφαρμόσει τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης. Με την κίνηση αυτή ζητούν να διατίθεται ανοικτά στο διαδίκτυο η έρευνα που χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους των ΗΠΑ.

Είναι εντυπωσιακό ότι από τις 20 Μαΐου που ξεκίνησε η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών, έχουν συγκεντρωθεί 26.62 υπογραφές. Δεδομένου ότι σήμερα οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 25.000 -αριθμός υπογραφών που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθεί η υποχρέωση μίας επίσημης απάντησης από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ-, εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή είναι δυνατό να επηρεάσει τις εξελίξεις στον δρόμο για την Ανοικτή Πρόσβαση. Ήδη, η κυβέρνηση Ομπάμα υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα για Ανοικτή Πρόσβαση τοποθετώντας το στη θεματική ατζέντα του Λευκού Οίκου.

Την πρωτοβουλία είχε ομάδα συνηγόρων του πολίτη με την ονομασία “Access2research”. Υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση της Ανοικτής Πρόσβασης θα επιταχύνει την ερευνητική διαδικασία και θα αυξήσει την αποδοτικότητα των επενδύσεων. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν στη σελίδα τους “η μέχρι σήμερα επιτυχημένη εφαρμογή της οδηγίας για την Ανοικτή Πρόσβαση από τους Εθνικούς Οργανισμούς Υγείας των ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι η Ανοικτή Πρόσβαση μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να επηρεάζει την ερευνητική διαδικασία”.

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Λευκού Οίκου που φιλοξενεί την κίνηση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών υπογραφών κάνοντας κλίκ εδωΔεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών