Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2012

Προς δημοπράτηση ιδιόχειρες επιστολές του Καποδίστρια



Τετρακόσια σαράντα δύο σπάνια βιβλία, έγραφα και χαρακτικά, ανάμεσα σε αυτά και τριάντα επτά επιστολές του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια θα δημοπρατηθούν στις 24 Ιουνίου από γνωστό Ελληνικό οίκο. Με θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, οι επιστολές απευθύνονται στο στενό συνεργάτη του Καποδίστρια, Αλέξανδρο Κοντόσταυλο (1789 -1865) και αναφέρονται σε κρατικές υποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα, για τα έτη 1828-1830. Στο περιεχόμενο τους αποκαλύπτουν τις προσπάθειες του κυβερνήτη να εξασφαλίσει πόρους για τη λειτουργία του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους, με κάθε τίμημα.

«Θα με λυπούσε πολύ, αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως, αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καποδίστριας, γράφοντας για τους «ισχυρούς» Έλληνες της εποχής εκείνης. (29 Φεβρουαρίου 1828).

Ενδεικτικό στοιχείο της ανέχειας των Ελλήνων, αλλά και της αγωνίας του Καποδίστρια να τους βοηθήσει να «σταθούν στα πόδια τους» αποτελεί και η άλλη επιστολή του προς τον Αλέξανδρο Κοντόσταυλο, όπου του απαντάει στη διαβεβαίωση του ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος. «Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκετε ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω...» (13 Απριλίου 1828).

Η δημοπρασία των σπάνιων αντικειμένων και των επιστολών του Καποδίστρια θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athens Plazza, στην πλατεία Συντάγματος.

Πηγή: www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών