Τρίτη, Ιουνίου 12, 2012

Μία εναλλακτική δανειστική βιβλιοθήκη στην Κηφισιά!


Φανταστήκατε ποτέ να αφήνατε ένα βιβλίο σε έναν δημόσιο χώρο, ελπίζοντας να το βρει κάποιος που, αφού το διαβάσει, θα κάνει το ίδιο;
 
Αυτό έκαναν δύο νέοι αρχιτέκτονες, η Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζής, οι οποίοι στηριζόμενοι στην ιδέα ότι τα βιβλία δεν χαίρονται όταν μαζεύουν σκόνη αλλά θέλουν να κυκλοφορούν και να διαβάζονται από όσα περισσότερα άτομα γίνεται, σχεδίασαν μία εναλλακτική δανειστική βιβλιοθήκη, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε καιρούς κρίσης, πρωτότυπες ιδέες βρίσκουν τον δρόμο της υλοποίησης και χωρίς κρατικούς πόρους.

Μέχρι τώρα είχαμε δει παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις από μεγάλους πολιτιστικούς φορείς (Εθνικό θέατρο, Λυρική, ΕΜΣΤ κ.α.) αλλά και νέες καλλιτεχνικές ομάδες, με επιμελημένο ή μη πρόγραμμα να πραγματοποιούνται σε δημόσιους χώρους φέρνοντας την τέχνη πιο κοντά στους πολίτες. Τώρα ήρθε η ώρα και οι βιβλιοθήκες να βγουν... στους δρόμους!



Πρόκειται για ένα πιλοτικό εγχείρημα του δήμου Κηφισιάς, το οποίο πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με ιδιωτικές χορηγίες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι δύο αρχιτέκτονες που υλοποίησαν την ιδέα.

Η βιβλιοθήκη, η οποία θα είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, θα τοποθετηθεί στη διασταύρωση των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου στην Κηφισιά.

Η καινοτομία δε του όλου εγχειρήματος βασίζεται στο γεγονός ότι η συντήρηση και ανατροφοδότησή της είναι μέλημα των ίδιων των πολιτών.

Η ιδέα δεν γεννήθηκε τώρα. Η βιβλιοθήκη χωρίς σύνορα και χρονικούς όρους δανεισμού έχει κατακτήσει χιλιάδες οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεχώς αυξάνονται.

«Πραγματοποιώντας ταξίδια σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ανακάλυψαμε ότι η συγκεκριμένη ιδέα είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό και σκεφτήκαμε γιατί όχι και εδώ; Σε μία εποχή όπου η οικονομία πρωταγωνιστεί στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μία κατασκευή που να προσφέρεται το βιβλίο ως δημόσιο αγαθό», δήλωσαν η Ειρήνη Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζής, που ζουν και εργάζονται στην Κηφισιά.

Η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Στόχος της είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

Είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι χρήστες της, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο.

«Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και πάλι μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά, αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί παράλληλα να αποτελεί και το δωρητή», εξήγησαν οι δύο νεαροί αρχιτέκτονες.

Η βιβλιοθήκη έχει διαστάσεις 80Χ80 εκατοστά και ύψος 2 μέτρα. Είναι κατασκευασμένη από σίδερο και τεχνητό γυαλί, αυτοφωτιζόμενη αφού στην οροφή της υπάρχει τοποθετημένο φωτοβολταϊκό πανέλο και η χωρητικότητα της φτάνει τα 350 βιβλία, ενώ είναι ανοιχτή και προσβάσιμη από τις τέσσερις πλευρές της.



«Πρόκειται για ένα καλαίσθητο αρχιτεκτονικό στοιχείο, το οποίο ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω διάδοση της φιλαναγνωσίας σε μία εποχή που θέλουμε να την λέμε ηλεκτρονική, αλλά η αξία του βιβλίου παραμένει πάντοτε ψηλά στη συνείδηση όλων», είπε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, οι βασικές αρχές του σχεδιασμού της επικεντρώθηκαν στον τρόπο λειτουργίας της, την αισθητική της προσέγγιση και το σημείο τοποθέτησής της.

«Κατευθυντήρια σχεδιαστική γραμμή του αντικειμένου υπήρξε η μέγιστη εξοικονόμηση χώρου για την τοποθέτηση και έκθεση των βιβλίων με τρόπο, ώστε το ίδιο το αντικείμενο να προβάλει το περιεχόμενό του χωρίς να το επισκιάσει. Τον πρώτο λόγο τον έχει το βιβλίο», επισήμανε η Ειρήνη Ιωαννίδου.

Από τη στιγμή τη σύλληψης της ιδέας μέχρι και την υλοποίησή της πέρασαν έξι μήνες. «Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα, ειδικά όταν πρέπει να συντονιστούν πολλοί άνθρωποι, τους οποίους δεν τους συνδέει κάποια σχέση οικονομική, δεν υπάρχει πάντα το ίδιο κίνητρο», δήλωσε ο Ελευθέριος Αμπατζής.

«Παρόλα αυτά δεν το βάλαμε κάτω. Επρέπε να βρούμε μόνοι μας χορηγίες αλλά και έναν δήμο να την φιλοξενήσει. Αρχικά απευθυνθήκαμε στον δήμο της Κηφισιάς. Αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι έγινε δεχτή ομόφωνα από δύο δημοτικά συμβούλια. Σημαντική ήταν και η βοήθεια των χορηγών που κάλυψαν όλα τα έξοδα κατασκευής», συμπλήρωσε.


Γιατί επέλεξαν όμως το συγκεκριμένο σημείο για την τοποθέτησή της;

«Είχαμε προτείνει αρχικά τέσσερα σημεία- τελικά καταλήξαμε στο πιο κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο», είπαν οι ίδιοι.
Το ενδεχόμενο τυχόν βανδαλισμών και καταστροφής δεν τους φοβίζει;

«Ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο του χωροφύλακα. Εμείς παραδίδουμε μία κατασκευή για δημόσια χρήση. Απο κει και πέρα, επαφίεται στην καλή θέληση των εν δυνάμει χρηστών και ελπίζουμε για το καλύτερο», απάντησαν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, σκέψεις για επέκταση της ιδέας τόσο στο δήμο Κηφισιάς όσο και σε άλλους δήμους υπάρχει αλλά είναι ακόμα νωρίς.

«Είναι ένα πείραμα, δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο, και δεν ξέρουμε πως θα ανταποκριθεί το κοινό. Θα ήταν ωραίο πάντως να παίρνεις ένα βιβλίο από την Κηφισιά και να το επιστρέφεις σε μία βιβλιοθήκη στον Πειραιά», καταλήγουν.


Πηγή: www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών