Τρίτη, Ιουλίου 31, 2012

Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2012


Νέοι και άγνωστοι συγγραφείς επικράτησαν των φημισμένων μυθιστοριογράφων


Σε δώδεκα μυθιστορήματα κατέληξε η κριτική επιτροπή του ετήσιου βραβείου Μπούκερ που απονέμεται σε μυθιστορήματα γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.
Η βραχεία λίστα θα ανακοινωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου και ο νικητής θα αποκαλυφθεί στις 16 ΟκτωβρίουΤα υποψήφια βιβλία και οι συγγραφείς είναι:

Nicola Barker, The Yips (Fourth Estate)
Ned Beauman, The Teleportation Accident (Sceptre)
André Brink, Philida (Harvill Secker)
Tan Twan Eng, The Garden of Evening Mists (Myrmidon Books)
Michael Frayn, Skios (Faber & Faber)
Rachel Joyce, The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (Doubleday)
Deborah Levy, Swimming Home (And Other Stories)
Hilary Mantel, Bring up the Bodies (Fourth Estate)
Alison Moore, The Lighthouse (Salt)
Will Self, Umbrella (Bloomsbury)
Jeet Thayil, Narcopolis (Faber & Faber)
Sam Thompson, Communion Town (Fourth Estate)

Ζέιντι Σμιθ, Μάρτιν Έιμις, Ίαν ΜακΓιούαν, Τζον Μπάνβιλ και άλλα μεγάλα ονόματα έμειναν έξω από τη μακρά λίστα. Τέσσερα από τα δώδεκα βιβλία της μακράς λίστας είναι πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων: Σαμ Τόμσον, Ρέιτσελ Τζόις, Τζιτ Θαγίλ, Άλισον Μουρ. «Ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το μυθιστόρημα. Δεν ήταν σκοπός μας να απορρίψουμε την παλιά φρουρά, αλλά ύστερα από έναν χρόνο συνεχών συναντήσεων και συζητήσεων της απαιτητικής κριτικής επιτροπής, το νέο έκανε δυναμική εισβολή στα βραβεία» δήλωσε ο Πίτερ Στόθαρντ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και διευθυντής του Times Literary Supplement. Γνωστότερο όνομα στη λίστα είναι η Χίλαρι Μαντέλ, με ένα μυθιστόρημα που αποτελεί συνέχεια του βραβευμένου με Μπούκερ το 2009 Γουλφ Χολ.

Τρεις από τους τίτλους κυκλοφόρησαν από ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους.

«Δεν κρίνουμε πρόσωπα ή εκδότες. Δεν μας απασχολεί η φήμη του συγγραφέα. Κρίνουμε έργα και όχι συγγραφείς», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής σχολιάζοντας ότι οι κριτές επέλεξαν μυθιστορήματα «που αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα στον αναγνώστη κάθε φορά που τα διαβάζει. Αναζητούσαμε βιβλία αξιόλογα, που δεν τα διαβάζεις μια φορά και τα παρατάς στην παραλία, αλλά τα διαβάζεις ξανά και ξανά».

Τα βιβλία της μακράς λίστας επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 145 υποψήφιων βιβλίων.

«Η καλοσύνη, η τρέλα και οι περίπλοκες αλλαγές στην αστική ζωή είναι θέματα που κυριαρχούν στα μυθιστορήματα της εφετινής μακράς λίστας», δήλωσε ο Πίτερ Στόθαρντ.
Εννέα από τους συγγραφείς –συνολικά επτά άνδρες και πέντε γυναίκες– προέρχονται από τη Βρετανία, ένας από τη Νότιο Αφρική, ένας από την Ινδία και ένας από τη Μαλαισία. Ο γηραιότερος στη λίστα είναι ο Μάικλ Φρέιν (78) και νεότερος ο Νεντ Μπόμαν (27).

Η βραχεία λίστα θα ανακοινωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου και ο νικητής θα αποκαλυφθεί στις 16 Οκτωβρίου.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών