Παρασκευή, Ιουλίου 13, 2012

Γιατί καθυστέρησε τόσο η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου;

Του Γιώργου Σαββινίδη




Λευκωσία: Πέρασαν κιόλας σχεδόν 15 μήνες από τότε που ο τέως δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου υπέγραφε μαζί με εκπρόσωπο της εργοληπτικής εταιρείας, το συμβόλαιο κατασκευής της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι δύο πλευρές διατείνονταν ότι οι εργασίες θα διαρκούσαν 8 μήνες και οριοθετούσαν την παράδοση του κτηρίου στο τέλος του 2011 με αρχές του ‘12, ενώ ο εργολάβος διαβεβαίωνε ότι θα τηρήσει πιστά το συμβόλαιο. Ωστόσο, όσοι τύχει να περνούν από τη συμβολή των οδών Προδρόμου και Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, διακρίνουν αμέσως ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εκεί σήμερα υπάρχει ακόμη ένα γιαπί που πόρρω απέχει από την οικοδομή που θα αποτελούσε «πυρήνα ανάπτυξης της κοινωνίας της γνώσης» και «πόλο έλξης των πολιτών» όπως ευαγγελίζονταν οι εμπλεκόμενοι τον –μακρινό- Απρίλη του 2011.

Τι συνέβη, όμως, κι ένα σημαντικό μεν, αλλά όχι πολυδάπανο έργο υποδομής καθυστέρησε τόσο να ολοκληρωθεί, παρότι οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά; Ο νέος δήμαρχος Λάζαρος Σαββίδης δηλώνει «αισιόδοξος» (τα εισαγωγικά δικά μας) ότι η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη θα παραδοθεί πλέον στο κοινό στα μέσα του φθινοπώρου. Ο ίδιος είπε στον «Φ» ότι εξαρχής θεωρούσε «μη ρεαλιστική» την επίσημη εκτίμηση που μεταφέρθηκε στον προηγούμενο δήμαρχο ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν σε οκτώ μήνες. Κι αυτό διότι ο εργολάβος θα έπρεπε να συνυπολογίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι σημαντικό μέρος του κτηρίου αφορά στην αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής του παλαιού Δημαρχείου Στροβόλου, η σύνδεση της οποίας με τη νεοανεγειρόμενη τριώροφη οικοδομή ενέχει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, πολλές φορές απρόβλεπτες. Μια ακόμη αιτία που όρισε ο ίδιος ότι επέφερε τη σοβαρή καθυστέρηση αφορά σε προβλήματα συνεννόησης με την εργοληπτική εταιρεία.

Ο Λάζαρος Σαββίδης παραδέχεται ότι εξαιτίας του φόρτου εργασίας από την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του δεν αφιέρωσε τον χρόνο που έπρεπε για να «τρέξει» το θέμα, διαβεβαιώνει ωστόσο ότι στο εξής σκοπεύει να ασχοληθεί προσωπικά και εντατικά προκειμένου ένα σύγχρονο κέντρο πληροφορίας και κοινωνικής συναναστροφής να μπει –επιτέλους- στη ζωή των Στροβολιωτών, αλλά και όλων των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας.

Η υλοποίηση της ιδέας για τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου έχει ήδη περάσει από αρκετές δυσκολίες και πολυετείς καθυστερήσεις μέχρι την έναρξη των εργασιών, καθώς ο σχεδιασμός είχε προχωρήσει αλλά το έργο είχε «σκοντάψει» στην κάλυψη του κόστους κατασκευής και μια σειρά από τα συνήθη γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλανίζουν τα δημόσια έργα. Το κόστος θα ανέλθει στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και την κάλυψη έχει αναλάβει κυρίως ο δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών