Τρίτη, Ιουλίου 03, 2012

Προσοχή: τα eBooks “σε βλέπουν”


Πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Wall Street Journal μας θυμίζει πως δεν διαβάζουμε, απλά, τα eBooks στις συσκευές μας: “μας διαβάζουν” και αυτά!

Όταν αγοράζαμε (αγοραζΟΥμε; ) ένα “κανονικό” βιβλίο, ο μόνος που γνωρίζει το “τι θα διαβάσουμε” είναι ο… βιβλιοπώλης. Και η όποια “συναλλαγή” τελειώνει εκείνη τη στιγμή. Όταν, όμως, διαβάζουμε ένα eBook σε μια ηλεκτρονική συσκευή, ο “ψηφιακός βιβλιοπώλης”, όπως η Amazon και η Apple…συνεχίζει να μας ακολουθεί και παρακολουθεί.

Καθώς διαβάζουμε το βιβλίο, στατιστικές για τις κινήσεις μας καταγράφονται στη συσκευή και αποστέλλονται στον “ψηφιακό βιβλιοπώλη” μας. Πληροφορίες που ίσως να μην θέλαμε να γνωρίζει. Σημείωσες… “εκείνη τη στάση στο Κάμα Σούτρα”; Υπογράμμισες το “το στήθος της παλλόταν ρυθμικά καθώς ξεπέζεψε από το λευκό άλογο του, έτοιμος να…”; Η Amazon, η Apple και… η λοιπή παρέα, μπορούν να το δουν. Και “το βλέπουν”.
Για παράδειγμα, στατιστικές από το άρθρο αναφέρουν πως το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας των Hunger Games, της Suzanne Collins’s, “διαβάζεται” συνήθως μέσα σε μόλις επτά ώρες – με τον μέσο αναγνώστη να “τρέχει” στις 57 σελίδες την ώρα. Σχεδόν 18.000 χρήστες έχουν υπογραμμίσει την ίδια φράση στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, “Διότι ορισμένες φορές συμβαίνουν διάφορα στους ανθρώπους τα οποία δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν”, ενώ το πρώτο πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι κάτοχοι του Nook eBook reader, της Barnes & Noble, αφού διαβάσουν το πρώτο βιβλίο της σειράς, είναι να κατεβάσουν το επόμενο.

Ηδη ο Electronic Frontier Foundation, που (προσπαθεί να) προστατεύει τα δικαιώματα των χρηστών στο Internet, πιέζει ώστε να δημιουργηθούν νόμοι που θα παρεμποδίζουν την παρακολούθηση του τι διαβάζουν οι χρήστες. Όπως είπε η νομική διευθύντρια του οργανισμού, Cindy Cohn, “Υπάρχει ένα κοινωνικό ιδεώδες πως ό,τι διαβάζεις δεν αφορά τον άλλο. (…) Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να πεις στην Amazon, θέλω να αγοράζω τα βιβλία σου, μα όχι και να παρακολουθείς τι διαβάζω”.


Πηγή: unregistered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών