Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

Δωρεάν online Μαθήματα από το Harvard και το Stanford


Όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των Πανεπιστημίων που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε μία πρωτοποριακή πλατφόρμα η οποία θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης online.

Πολλά ‘elite’ ιδρύματα όπως το Harvard και το Stanford έχουν ξεδιπλώσει πολλών εκατομμυρίων δολάρια ώστε να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, όπου θα επιτρέπουν σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση τα μαθήματά τους, διαδικτυακά, χωρίς χρέωση.

Στο Στάνφορντ, δύο καθηγητές της Επιστήμης των Υπολογιστών έχουν δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης που ονομάζεται Coursera (
https://www.coursera.org/), και η οποία προσφέρει δωρεάν μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο και οι ‘τάξεις’ είναι διαθέσιμες, δωρεάν, σε οποιονδήποτε άτομο στον κόσμο με απλά και μόνο πρόσβαση στο internet.

Κατά παρόμοιο τρόπο, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), έχει συνεργαστεί με το Χάρβαρντ δημιουργώντας μία παρόμοια πρωτοβουλία την ΕDX (
https://www.edx.org/) ώστε να προσφέρει απευθείας σύνδεση στο κέντρο εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, το οποίο θα περιλαμβάνει βίντεο μαθήματα, εργαστήρια και σε απευθείας σύνδεση ευκαιρίες για άμεση ανατροφοδότηση από τους καθηγητές.

Η πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, έχει ως στόχο να οικοδομήσει μια παγκόσμια κοινότητα μαθητών και να παρέχει εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε όλους.
Και οι δύο πρωτοβουλίες αποτελούν μια σημαντική μετατόπιση από το παραδοσιακό μοντέλο μάθησης στην τάξη, σε ένα νέο πρωτοποριακό μοντέλο μάθησης που μας κάνει να αποδεχτούμε την online εκπαίδευση.

«Η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στις περισσότερες αγορές, και τώρα είναι έτοιμη να θεσπίσει μια παρόμοια επανάσταση [στην εκπαίδευση αυτή τη φορά]». Η νέα αυτή πρωτοβουλία είναι πιθανόν να αλλάξει την οπτική γωνία με την οποία βλέπουμε την εκπαίδευση σήμερα.

Πηγή: www.campuscy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών