Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2012

Γιατί είναι τόσο ακριβά τα βιβλία – (δεύτερη ματιά)

 
Έκανε θραύση (δικαίως) μια δημοσίευση του Νίκου Μεγαπάνου, Εκδότη (Ωκεανίδα) με τίτλο “Γιατί είναι τόσο ακριβά τα βιβλία;” Σε αυτή ο άνθρωπος δίνει μια λεπτομερή ανάλυση του κόστους ενός βιβλίου ως εξής:


To κόστος ενός βιβλίου στην Ελλάδα (σύμφωνα με το άρθρο του Κου Μεγαπάνου το οποίο δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω.)
Του αξίζουν εύσημα για την κίνηση και για την ηρεμία με την οποία απάντησε τα πάμπολλα σχόλια στο ίδιο ύφος. Είναι πολύ ενδιαφέρον και κατά την γνώμη μου ακριβώς το είδος συζήτησης που χρειαζόμαστε αυτόν τον καιρό να βλέπουμε πιο αναλυτικά πως λειτουργεί κάποιος κλάδος. Πετάχτηκαν μεταφραστές να γκρινιάξουν ότι “εμείς δεν πληρωνόμαστε καν όσα λέει εδώ συνήθως” και ο καθένας τοποθετήθηκε ανάλογα για τα επιμέρους θέματα. Συνήθως τέτοιες λεπτομέρειες όπως τα ακριβή νούμερα, τα ξεχνάμε σε πολιτικές συζητήσεις…
Αλλά βέβαια το έτος 2012, εκτός από την συντέλεια του κόσμου κατά τους Μάγια (αστείο πως δεν το αναφέρει κανείς τώρα που πλησιάζει, ε;) είναι και το έτος που έχει πάρει μπρος στα σοβαρά το θέμα του ebook. Δείτε λοιπόν στις ΗΠΑ, ένα βιβλίο με κόστος 25 δολάρια (αντίστοιχο δηλαδή με τον τίτλο των 20 ευρώ του παραπάνω παραδείγματος) τι τελικές τιμές πώλησης έχει:
 
 
Τα βιβλιοπωλεία όλα ανεξαιρέτως τηρούν μια λιανική τιμή πώλησης. Από μόνο του ενδιαφέρον. Εικάζω ότι γίνεται επειδή απευθύνονται πλέον σε ρομαντικούς παλιομοδίτες βιβλιοφάγους οι οποίοι δεν επηρεάζονται από την τιμή. Γιατί αν δεν τους ένοιαζε τόσο πολύ να “μυρίσουν, να ξεφυλλίσουν και να ….χαϊδέψουν” το βιβλίο, ακριβώς το ίδιο είναι σχεδόν μισή τιμή από Amazon (επίσης μπλε πυραμίδα στο γράφημα, ακριβώς στην μέση).
 
 
 
Στις τιμές του ebook υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία τιμών όπου ακόμα και το kobo που το παίζει “ο φίλος του ανεξάρτητου συγγραφέα” είναι πιο ακριβό. Πάλι η Amazon είναι η πιο φτηνή μαζί με την Google. Γιατί;
Όταν πρωτοβγήκε η “θεωρία της μακριάς ουράς“, ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα ήταν τα βιβλία. Ακόμα και στο Public που πέρασα ένα φεγγάρι ήταν σχεδόν δόγμα ότι “υπάρχουν λεφτά εκεί”. Διαφωνούσα και συνεχίζω να διαφωνώ με την απλοϊκή αυτή θεώρηση. Εδώ περιληπτική η κριτική που έκανα τότε, το έχω εξελίξει κάπως αλλά παραμένουν έγκυρα τα περισσότερα σημεία σε αυτό το παλιότερο άρθρο. Ακόμα και ο συγγραφέας της θεωρίας του “Long tail” σε επόμενο βιβλίο το γύρισε εκεί που είναι το ουσιαστικό εμπορικό πρόβλημα: μεγάλοι οργανισμοί όπως η Google ή το Amazon πλέον δεν συνδέονται με την τιμή σύμφωνα με απλούς κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Επειδή χαρίζουν προϊόντα για να κερδίσουν πελάτες. Το Amazon θα μπορούσε να πουλάει ο Kindle και 50 δολάρια αν ήθελε. Σκοπός του είναι να το χρησιμοποιήσει σαν συσκευή παραγγελιών ώστε να συνεχίσει να είναι το Νο1 online κατάστημα.
 
 
Και κάπως έτσι το πρόβλημα γίνεται πολιτικό τελικά. Γιατί τέτοια ολιγοπώλια τα οποία φέρονται σαν μονοπώλια και εκτοπίζουν όλες τις μικρότερες επιχειρήσεις χαρίζοντας πράγματα τα οποία δεν είναι λογικό να είναι δωρεάν τελικά κάνουν τον κόσμο μας φτωχότερο. Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί δεν ισχύουν πια οι “κλασσικοί” κανόνες των οικονομικών…
ΥΓ Με αυτά υπόψη πρέπει να δούμε και το επερχόμενο λανσάρισμα του mini iPad. Η Apple έχασε πανηγυρικά στα δικαστήρια την μάχη σχετικά με την απόπειρά της να κρατήσει ψηλά τις τιμές των βιβλίων. Στις συσκευές η Amazon με το Kindle είναι 200 δολάρια ή και περισσότερο φτηνότερη από το iPad2. Ακόμα χειρότερα, το νέο Kindle με σύνδεση 4G είναι 130 δολάρια φτηνότερο και στο κόστος σύνδεσης από αντίστοιχο της Apple (πχ για 250ΜΒ τον μήνα). “We want to make money when people use our devices, not when they buy our devices” δήλωσε ο Jeff Bezos στο λανσάρισμα όταν ρωτήθηκε “μα, πως βγαίνεις με τέτοιες τιμές;”
 
Πηγή: alexanderchalkidis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών