Παρέμβαση του αρχιτέκτονα Τζον Λοκ στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
Κάποτε αποτελούσαν το μοναδικό διαθέσιμο μέσο επικοινωνίας στους δρόμους όλου του κόσμου, από τις πολύβουες και χαοτικές μεγαλουπόλεις ώς τα πιο απομακρυσμένα χωριά των πιο μακρινών χωρών του πλανήτη. Ομως η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων είχε ως αποτέλεσμα οι τηλεφωνικοί θάλαμοι να περιπέσουν σε αχρηστία ή στην καλύτερη περίπτωση να μετατραπούν σε προσωρινά καταφύγια αστέγων, σε άτυπα διαφημιστικά σταντ, σε δημόσια αποχωρητήρια, σε εστίες μόλυνσης, σε χώρους χρήσης ναρκωτικών και συνευρέσεων ερωτικών. Κάποιοι ελάχιστοι συνεχίζουν να τους χρησιμοποιούν για επικοινωνία ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν δημιουργικά. Μετατρέποντάς τους σε κάτι χρήσιμο, για παράδειγμα, σε βιβλιοθήκες.
Σε συνοικίες της Νέας Υόρκης, μερικοί από τους εναπομείναντες τηλεφωνικούς θαλάμους έχουν μετατραπεί σε βιβλιοθήκες, που παραμένουν ανοιχτές 24 ώρες το 24ωρο και στα ράφια τους υπάρχουν βιβλία για όλα τα γούστα. Η ιδέα ανήκει στον νεοϋορκέζο αρχιτέκτονα Τζον Λοκ. Εδώ και έναν χρόνο ο νεαρός Αμερικανός σχεδιάζει μικρές βιβλιοθήκες τις οποίες στη συνέχεια προσαρμόζει στους τηλεφωνικούς θαλάμους του «Μεγάλου Μήλου». Ξεκίνησε από την 87η οδό, στη συνέχεια πέρασε στην Αμστερνταμ Αβενιου και από τότε δεν έχει σταματήσει να αξιοποιεί όσους θαλάμους συναντά στον δρόμο του. Ο κόσμος περνάει, σταματάει ρίχνει μια ματιά και αν κάποιο βιβλίο τον ενδιαφέρει, το παίρνει και φεύγει.
ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ. Λόγω της πρωτοτυπίας του, το σχέδιό του συμπεριελήφθη στο το περίπτερο των ΗΠΑ στην 13η Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας «Spontaneous Interventions» (Αυθόρμητες Παρεμβάσεις), ενώ αποτέλεσε και την αφορμή για να αρχίσουν να σκέφτονται οι δημοτικές Αρχές τον τρόπο αξιοποίησης των 13.000 τηλεφωνικών θαλάμων της Νέας Υόρκης: ως σταθμούς ανεφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ως σημεία πληροφόρησης με οθόνες αφής ή πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ακόμη και ως ενυδρεία.
Πηγή:www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου