Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 27, 2012

Το ΡΙΚ υπέγραψε σύμβαση για ψηφιοποίηση του αρχείου του

 
Το ΡΙΚ υπέγραψε χθες σύμβαση για την ολοκληρωμένη διαχείριση και ψηφιοποίηση του αρχείου του. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013” , του έργου “Ψηφιακός Ηρόδοτος”.
 
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το ΡΙΚ είναι ο επικεφαλής εταίρος για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», συνολικού προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ. Για το ΡΙΚ αναλογεί ποσό 1.184.000 ευρώ και το υπόλοιπο σε φορείς της Μυτιλήνης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η ευρωπαϊκή συνεισφορά αφορά το 80%. Το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από τους εταίρους.
Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης “Αργύρης Εφταλιώτης” που θα ψηφιοποιήσουν δικά τους ιστορικά αρχεία, καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη που θα προσφέρει επιστημονική στήριξη για την ανάδειξη του ψηφιοποιημένου υλικού μέσω διαδικτύου.

Η υλοποίηση του έργου θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου 2012. Το έργο θα εξελιχθεί πλήρως το 2013 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.
 
Ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» περιλαμβάνει για το ΡΙΚ τη δημιουργία σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής για την ψηφιοποίηση του αναλογικού βίντεο από την περίοδο 1990 και εντεύθεν και την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αρχειακού υλικού και μεταδεδομένων.
Περιλαμβάνει, επίσης, τη συντήρηση και ψηφιοποίηση μέρους του αρχείου σε φιλμ, καλύπτοντας το πιο σημαντικό από ιστορικής άποψης αρχείο, που αφορά την περίοδο 1974-1978.
 
Με τη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης «Ψηφιακός Ηρόδοτος» το αρχείο ΡΙΚ θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Υπάρχει παράλληλα ειδική μέριμνα για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στο ψηφιοποιημένο υλικό.

Με την υλοποίηση αυτού του έργου το ΡΙΚ δημιουργεί όλη την υποδομή για την ψηφιοποίηση και του υπόλοιπου αρχείου του. Κατά την επόμενη διετία θα οργανωθούν από τους εταίρους ειδικές εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες για την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση αρχειακού υλικού και την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Μιλώντας κατά την τελετή που έγινε στο Γραφείο Προγραμματισμού, που είναι η αρμόδια αρχή του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΡΙΚ Μάκης Συμεού ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το ΡΙΚ η υποχρέωση να παραδώσει στον κυπριακό λαό και γενικά σε όλους τους Ελληνες ένα αρχείο ψηφιοποιημένο με σύγχρονο τρόπο.
 
Ο Γενικός Διευθυντής Θέμης Θεμιστοκλέους δεσμεύθηκε ότι το ΡΙΚ θα κάνει το παν ώστε να επιτελέσει πλήρως το έργο, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Κώστας Ιακώβου συνεχάρη το ΡΙΚ για την πρόταση που υπέβαλε στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013” και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος “Ψηφιακός Ηρόδοτος” θα είναι μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
 
Ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Αστέριος Φιλάτος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεργασία Βορείου Αιγαίου και Κύπρου σημειώνοντας ότι δημιουργεί τις βάσεις για επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος, με χρήσιμα αποτελέσματα για τους πολίτες.

Η επίσημη παρουσίαση του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», των στόχων και των δράσεων του θα γίνει σε ειδική εναρκτήρια εκδήλωση τον Νοέμβριο στο νέο κτίριο του Αρχείου του ΡΙΚ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών