Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2012

Ελεύθερη, σε λίγο, η διαμόρφωση των τιμών στα e-book, εκτιμά ο Χ.ΑλμούνιαΤην πεποίθηση ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η Apple και τέσσερις εκδοτικοί οργανισμοί θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία εντός διμήνου σχετικά με την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών των βιβλίων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά σε ηλεκτρονική μορφή, εξέφρασε ο επικεφαλής για θέματα ανταγωνισμού, Χ.Αλμούνια σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωση της Επιτροπής για την υπόθεση των e-book. H ανακοίνωση αφορά στις δεσμεύσεις με τις οποίες τα εμπλεκόμενα μέρη θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες της Επιτροπής και συνάμα θα παύση η παράβαση. H Επιτροπή έχει το δικαίωμα να καταστήσει υποχρεωτικές τις δεσμεύσεις αυτές, ένα θέμα που απομένει να κριθεί σύντομα.

Η υπόθεση αφορά στην συμπεριφορά των εκδοτών Hachette, Harper Collins, Holtzbrinck/ Macmillan, Simon & Schuste, καθώς και της Apple σε σχέση με τη πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων στους καταναλωτές.

Κατά την προκαταρκτική αξιολόγηση, η Επιτροπή εκτίμησε ότι, η από κοινού μετάβαση των τεσσάρων εκδοτών και της Apple από το μοντέλο χονδρικής πώλησης ηλεκτρονικών βιβλίων στο μοντέλο αντιπροσωπείας, συνιστά εναρμονισμένη πρακτική με αντικείμενο την αύξηση της λιανικής τιμής των ηλεκτρονικών βιβλίων ή την παρεμπόδιση του καθορισμού χαμηλότερων τιμών για τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Οι τέσσερις εκδότες σύνηψαν, καθένας χωριστά, συμβάσεις αντιπροσωπείας με την Apple με ρήτρες που τους ανάγκασαν, προκειμένου να αποφύγουν τη μείωση των εσόδων και των περιθωρίων κέρδους που συνδέονται με την πώληση των ηλεκτρονικών βιβλίων τους στο iBookstore, να ασκήσουν πιέσεις σε άλλους σημαντικούς μεταπωλητές ηλεκτρονικών βιβλίων να υιοθετήσουν το μοντέλο αντιπροσωπείας.

Αντικείμενο διαμάχης είναι οι συμβάσεις αντιπροσωπείας για την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων που περιορίζουν, οριοθετούν ή παρεμποδίζουν τη δυνατότητα του μεταπωλητή να καθορίζει, να τροποποιεί ή να μειώνει τη λιανική τιμή, ή να παρέχει εκπτώσεις ή προσφορές, ή περιέχει ρήτρα του «πλέον ευνοούμενου κράτους».

Οι τέσσερις εκδότες και η Apple δεν αποδέχονται την προκαταρκτική αξιολόγηση της Επιτροπής. Προσφέρθηκαν, ωστόσο, να αναλάβουν δεσμεύσεις για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες της Επιτροπής όσον αφορά τον ανταγωνισμό.

Τα κυριότερα στοιχεία των δεσμεύσεων που προσέφεραν οι τέσσερις εκδότες και η Apple είναι τα εξής (μπορείτε να διαβάσετε την σχετική απόφαση :

  • Οι τέσσερις εκδότες θα καταγγείλουν, ο καθένας χωριστά, τις συμβάσεις αντιπροσωπείας που σύνηψαν με την Apple για την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων
  • Οι τέσσερις εκδότες θα προσφέρουν σε όλους τους μεταπωλητές πλην της Apple τη δυνατότητα να καταγγείλουν κάθε σχετική σύμβαση αντιπροσωπείας
  • Επί δύο χρόνια, οι τέσσερις εκδότες δεν θα περιορίσουν, οριοθετήσουν ή παρεμποδίσουν τη δυνατότητα των μεταπωλητών ηλεκτρονικών βιβλίων να καθορίζουν, να τροποποιούν ή να μειώνουν τις λιανικές τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων και/ή να παρέχουν εκπτώσεις ή προσφορές.
Μπορείτε να διαβάσετε την σχετική ανακοίνωση: http://issuu.com/tech.in.gr/docs/lexuriserv/1

Πηγή: in.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών