Τρίτη, Οκτωβρίου 30, 2012

Ακριβό μου ebook


Σε σχεδόν τριαπλασιασμό του φόρου προστιθέμενης αξίας επί των ψηφιακών βιβλίων καλείται να προχωρήσει άμεσα η Γαλλία ανεβαίνοντας από το σημερινό 7% στο 19,6%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Γαλλία να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία τα ψηφιακά βιβλία θεωρούνται υπηρεσία και κατά συνέπεια δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των προϊόντων που μπορούν να υπάγονται σε χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναβολή τις σκέψεις για επιστροφή του ΦΠΑ των βιβλίων (έντυπων και ηλεκτρονικών) στο παλιότερο 5,5%. Σε περίπτωση πάντως που η Γαλλία προσφύγει στα ευρωπαικά δικαστήρια θα υπάρξει χρόνος ώστε οι τιμές των πάσης φύσεως βιβλία να μειωθούν.
Για το Εθνικό Συνδικάτο Βιβλίου της Γαλλίας η ανάγνωση δεν αλλάζει φύση είτε διαβάζουμε βιβλία τυπωμένα σε χαρτί είτε μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Η απόφαση βέβαια για μειωμένο ΦΠΑ δεν ήταν τίποτε άλλο από μια κίνηση τόνωσης της αγοράς που στη Γαλλία δεν καταγράφει σημαντικές επιδόσεις. Μόλις το 0,5% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων αφορούν ebooks.
Η ΕΕ θα απευθύνει το ίδιο αίτημα εναρμόνισης και προς το Λουξεμβούργο όπου ισχύει ακόμη χαμηλότερος (3%) ΦΠΑ για τα e-books.
Παρά τον χαμηλό ΦΠΑ πάντως, σε ό,τι αφορά τις συσκευές που υποστηρίζουν την ηλεκτρονική ανάγνωση στην Ευρώπη εν γένει, καταγράφεται προτίμηση για τα tablets έναντι των ereaders.
Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στις ΗΠΑ όπου όπου πολλοί εκτιμούν ότι οι πωλήσεις ebooks σύντομα θα ξεπεράσουν αυτές των έντυπων βιβλίων. Κρίσιμος μήνας φαίνεται πως είναι ο Ιανουάριος, ο μήνας με τις υψηλότερες πωλήσεις ebooks καθώς όσοι λαμβάνουν ως χριστουγεννιάτικο δώρο μια συσκευή που να υποστηρίζει την ηλεκτρονική ανάγνωση σπεύδουν να την δοκιμάσουν.
 
Πηγή: www.bookpress.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών