Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2012

ΗΠΑ: Συμφωνία της Google με τους εκδότες για την ψηφιακή της βιβλιοθήκη

 
Αίσιο τέλος είχε η διαμάχη της Google με την εκδοτική βιομηχανία στις ΗΠΑ.
 
Του Κώστα Δεληγιάννη
 
 
 
Η διαμάχη, η οποία διήρκεσε επτά χρόνια, ξέσπασε όταν ο ιντερνετικός κολοσσός αποφάσισε να δημιουργήσει μία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με το σύνολο των βιβλίων που είχαν εκδοθεί ποτέ. Η Google ανακοίνωσε το πρότζεκτ το 2004 και αμέσως ξεκίνησε να σκανάρει χιλιάδες τίτλους από τα αρχεία των βιβλιοθηκών οι οποίες είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν.
 
Ωστόσο, δεν είχε θεωρήσει απαραίτητο να ζητήσει το «πράσινο φως» από τους εκδότες και στους συγγραφείς των βιβλίων που ψηφιοποιούσε. Με συνέπεια, τόσο οι εκδοτικές ενώσεις όσο και ενώσεις συγγραφέων να καταθέσουν αγωγές το 2005. Αν και το 2009 η Google έφτασε σε διακανονισμό με την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών και την ένωση συγγραφέων (Authors Guild), το δικαστήριο απέρριψε τη συμφωνία.

Την Πέμπτη, όμως, η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών ανακοίνωσε έναν νέο διακανονισμό με την Google. Ο διακανονισμός έχει δύο πτυχές: καθορίζει την τύχη των εκατομμυρίων βιβλίων που έχει ήδη σκανάρει η Google, όσο και τους κανόνες με τους οποίους θα γίνεται η ψηφιοποίηση από εδώ και πέρα.

Οι οικονομικές παράμετροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές. Πάντως, για τους τίτλους που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί, οι εκδότες μπορούν να ζητήσουν στην Google να τα αφαιρέσει από το αρχείο της. Επιπλέον, οι εκδότες θα πρέπει να συναινέσουν ρητά με τον ιντερνετικό κολοσσό, αν θέλουν οι τίτλοι τους να συμπεριληφθούν στο Google.

«Ο διακανονισμός δείχνει ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες μπορούν να αποτελέσουν ένα καινοτόμο εργαλείο για την ανεύρεση περιεχομένου, χωρίς να θίγονται τα πνευματικά δικαιώματα», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Tom Allen, πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών.

Αυτή η εξέλιξη πάντως δεν σημαίνει πως η Google έχει ξεμπερδέψει, καθώς εκκρεμεί μία ανάλογη συμφωνία με την Authors Guild. «Ανεξάρτητα με τους όρους, ο διακανονισμός με την ένωση εκδοτών δεν δίνει απάντηση στην παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων από τη μεριά της Google», δήλωσε ο Paul Aiken από την Authors Guild. «Η Google συνεχίζει να έχει κέρδος από τη χρήση εκατομμυρίων βιβλίων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς τη συναίνεση των δημιουργών τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποσύρουμε την αγωγή μας».

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Authors Guild να καταλήξει σε κάποιου είδους διακανονισμό με τον ιντερνετικό κολοσσό είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο. Η ένωση είχε συμφωνήσει να πάρει αποζημίωση 125 εκατ. δολαρίων, συμφωνία που κατ΄ αρχάς είχε δεχθεί το δικαστήριο. Λόγω όμως των επικρίσεων που εξέφρασαν εκατοντάδες συγγραφείς, τελικά το δικαστήριο το 2011 αρνήθηκε να την εγκρίνει.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε τη λογική της Google, για την εκ των προτέρων συναίνεση των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, προβλεπόταν ότι οι συγγραφείς και οι εκδότες είχαν την ευθύνη να παρακολουθούν αν τα έργα τους έχουν σκαναρισθεί ή όχι. Αν και θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα στην Google να αφαιρέσει τα βιβλία τους, στην περίπτωση που δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από τη μεριά τους, αυτό σήμαινε ότι η Google είχε το δικαίωμα να ψηφιοποιήσει τα έργα.

Η συμφωνία της Πέμπτης αντιστρέφει αυτή τη λογική, θέτοντας ως προαπαιτούμενη τη ρητή συγκατάθεση των εκδοτών. Παρόλο που ο συγκεκριμένος διακανονισμός δεν χρειάζεται την επικύρωση του δικαστηρίου, στην περίπτωση της όποιας συμφωνίας με την Authors Guild, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το δικαστήριο.
 
Πηγή:portal.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών