Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2012

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ E-BOOKS

Τα βιβλία δεν θα χαθούν
 
Κερδίζουν έδαφος τα e- books ανά τον κόσμο καθώς ολοένα και περισσότεροι χρήστες, μυούνται στο ηλεκτρονικό διάβασμα. Ωστόσο, τα παραδοσιακά βιβλία θα συνεχίσουν να επιβιώνουν στον χρόνο λόγω της βιωματικής σχέσης του αναγνώστη με αυτά, όπως επεσήμανε χθες η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Τσέζαπεκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, κα Ελίζαμπεθ Φάουλερ η οποία επισκέφθηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων για να συναντηθεί και να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες με τους Ελληνες συναδέλφους της.

Η επίσκεψη της κας Φάλουλερ στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνεδρίου 'Εξυπνες Ιδέες, Ελκυστικές Βιβλιοθήκες', που οργανώνει η Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης - workshop στη Βιβλιοθήκη των Χανίων, η κα Φάουλερ ξεναγήθηκε στους χώρους της καθώς και στο τμήμα της Βιβλιοθήκης του Ελ. Βενιζέλου, από το οποίο έμεινε εντυπωσιασμένη, χαρακτηρίζοντάς το 'θησαυρό' για την πόλη.

«Τα Χανιά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη στην Ελλάδα, ενώ το τμήμα της Βιβλιοθήκης του Ελ. Βενιζέλου είναι ένας 'θησαυρός' για την πόλη», ανέφερε στα 'Χ.Ν.' η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Τσέζαπεκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, κα Ελίζαμπεθ Φάουλερ.

Η ίδια επεσήμανε ότι τόσο τα e-books όσο και τα συμβατικά βιβλία θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν στο μέλλον. «Ίσως τα ηλεκτρονικά βιβλία να είναι πιο δημοφιλή αλλά αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για το παραδοσιακό βιβλίο, όπως το γνωρίζουμε, καθώς η βιωματική επαφή με το ίδιο βιβλίο είναι πολύ σημαντική. Το να κρατάει κάποιος ένα βιβλίο στα χέρια του θα συνεχίσει να αποτελεί μια μοναδική εμπειρία», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Τσιμπούκης από το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας, ανέφερε πως «η επίσκεψή μας στα Χανιά εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε με βιβλιοθήκες ξενόγλωσσων Ιδρυμάτων στην Αθήνα όπως το Γκαίτε, το Γερμανικό, Γαλλικό, Ισπανικό Ινστιτούτο. Δημιουργήσαμε μια οργανωτική επιτροπή ενίσχυσης βιβλιοθηκών και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας οργανώνουμε ένα συνέδριο την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στα Χανιά με ομιλήτρια την κα Φάουλερ».

«Ο κόσμος διαβάζει και ειδικά στην εποχή της κρίσης διαβάζει πιο πολύ βιβλία. Από στατιστικές παρατηρούμε ότι χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερες Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Οι Αμερικανοί διαβάζουν, υπάρχει πληθώρα βιβλίων. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες είναι η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πολύ σημαντικές συνεργασίες των Βιβλιοθηκών με τους αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους καθώς το ηλεκτρονικό βιβλίο κερδίζει συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και θεωρείται μια καινούρια αγορά, ενώ οι Αμερικανοί ήδη χρησιμοποιούν πάρα πολύ αυτήν τη μορφή βιβλίου».
 
Πηγή:www.haniotika-nea.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών