Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2012

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΒΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗ



Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για τον θάνατο της Στέλλας Σουλιώτη. Αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Κύπρο και τον νομικό της κόσμο. Η προσφορά και το έργο της εκλιπούσας στο Δίκαιο, την πολιτική και γενικότερα στα κοινά, κατά τις δύσκολες περιόδους της πατρίδας μας, ήταν και θα παραμείνουν αείμνηστα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια της αείμνηστης Στέλλας Σουλιώτη.

Σημειώνεται ότι το Αρχείο της εκλιπούσας βρίσκεται, από τις 10 Οκτωβρίου του 2006, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έπειτα από δωρεά την οποία πραγματοποίησε η ίδια προς το Ίδρυμα.

Το Αρχείο καλύπτει τη δραστηριότητα της κ. Σουλιώτη όταν κατείχε κρατικές θέσεις, από το 1960 μέχρι το 2002. Αποτελείται από έγγραφα που έχουν δημοσιευθεί, καθώς και αντίτυπα εγγράφων που ανήκουν στη δωρήτρια, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κρίτωνα Τορναρίτη. Υπάρχουν, επίσης, προσωπικά μνημόνια, σημειώσεις, έγγραφα ιδιωτικού χαρακτήρα και στοιχεία.

Ο όγκος του πολύτιμου αυτού υλικού υπολογίζεται σε περίπου 560.000 σελίδες και είναι ταξινομημένο χρονολογικά και θεματικά. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί και τύχει ψηφιακής επεξεργασίας από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου οι περίπου 30.000 σελίδες, τις οποίες επέλεξε και υπέδειξε η ίδια η δωρήτρια για να ξεκινήσει το έργο της ψηφιοποίησης του Αρχείου της. Στο σύνολο του, το Αρχείο της αποτελεί μια εξαιρετική αποτύπωση της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδρυσή της μέχρι και τις πρώτες τέσσερεις δεκαετίες της πολυτάραχης ιστορίας της.

Πρόκειται για το Αρχείο μίας εξέχουσας προσωπικότητας, η οποία απολάμβανε τον σεβασμό, όχι μόνο των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής, αλλά, και της πνευματικής κοινότητας του τόπου.

Πηγή: http://webapps.leventis.ucy.ac.cy/livebanner/banner.download_pck.download?m_id=1227
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών