Σάββατο, Νοεμβρίου 17, 2012

Ο Νομπελίστας Κέρτες δώρισε τα λογοτεχνικά του αρχεία στην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου

 
 

Ο Ούγγρος λογοτέχνης είναι επιζώντας του Ολοκαυτώματος



Ο Ούγγρος συγγραφέας που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2002, Ίμρε Κέρτες, δώρισε χθες τα λογοτεχνικά του αρχεία στην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου, ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές, που αναγνωρίζουν στην απόφαση αυτού του επιζώντα του Ολοκαυτώματος «μία χειρονομία εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης».

«Ο Ίμρε Κέρτες αποτελεί ταυτόχρονα έναν αυτόπτη μάρτυρα και μία λογοτεχνική φωνή κατά της λήθης», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν στη σχετική ανακοίνωσή του.

«Είναι μία συγκινητική χειρονομία εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης που ο Ίμρε Κέρτες, ως επιζών του Ολοκαυτώματος, παραδίδει αυτό το εξαιρετικό έργο σε μία ακαδημία της γερμανικής πρωτεύουσας», πρόσθεσε.

Τα λογοτεχνικά αρχεία του Κέρτες, ο οποίος ζει στο Βερολίνο, περιλαμβάνουν πολλά από τα χειρόγραφα των μυθιστορημάτων του, σημειωματάρια με τα σκαριφήματα των έργων του, δοκίμια και λόγους του, καθώς και την αλληλογραφία του με εκδοτικούς οίκους, περιοδικά και διάφορα ινστιτούτα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργού.

Ο 83χρονος Κέρτες είναι γόνος μίας οικογένειας Εβραίων της Βουδαπέστης. Το 1944 εκτοπίσθηκε σε ηλικία 15 ετών στο Άουσβιτς, κατόπιν στο Μπούχενβαλντ, απ' όπου απελευθερώθηκε το 1945. Σημαντικότερο έργο του θεωρείται Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο (1975).

Η εμπειρία του στο κολαστήριο των στρατοπέδων συγκέντρωσης διαποτίζει και διατρέχει το σύνολο του έργου του, ακριβώς όπως στην περίπτωση και άλλων ομοτέχνων του, όπως του Ιταλού Πρίμο Λέβι, του Ισπανού Χόρχε Σεμπρούν, ή του Αμερικανού Έλι Βίζελ.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών