Σάββατο, Νοεμβρίου 17, 2012

Απονεμήθηκαν τα αμερικανικά Εθνικά Λογοτεχνικά Βραβεία

 

Στη Λουίζ Έρντριχ το Βραβείο Μυθιστορήματος

Απονεμήθηκαν τα αμερικανικά Εθνικά Λογοτεχνικά Βραβεία
H αμερικανή συγγραφέας Λουίζ Έρντριχ
 
Μετά το σουηδικό Νομπέλ, το βρετανικό Μπούκερ και το γαλλικό Γκονκούρ, ήρθε η ώρα για τα Εθνικά Λογοτεχνικά Βραβεία της Αμερικής, που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου στο φίνο εστιατόριο Cipriani στο Σόχο του Μανχάταν.

Απονεμήθηκαν βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες:
Βραβείο Μυθιστορήματος στο The Round House της Louise Erdrich
Βραβείο Δοκιμίου-βιογραφίας-μαρτυρίας στο Behind the Beautiful Forevers: Life, Death, and Hope in a Mumbai Undercity της Katherine Boo
Βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας στο Goblin Secrets του William Alexander
Βραβείο Ποίησης στο Bewilderment του David Ferry

Καταξιωμένοι και πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς συναντήθηκαν στις εφετινές βραχείες λίστες των βραβείων που προσπαθούν να ανταγωνιστούν σε λάμψη, αναγνωρισιμότητα και επιδραστικότητα στην αγορά του βιβλίου το βρετανικό Μπούκερ. Δεν είναι η τελετή απονομής και το γκλάμουρ της που δίνει κύρος στα βραβεία, αλλά η σύνθεση της βραχείας λίστας, γράφει στο salon.com η αμερικανή βιβλιοκριτικός Λόρα Μίλερ. Η έμπειρη παρατηρήτρια του βιβλίου συνοψίζει εύστοχα τους προβληματισμούς που έρχονται στην επικαιρότητα κάθε φθινόπωρο με την απονομή λογοτεχνικών βραβείων: ποια λίστα είναι "σωστή"; Τι είδους βιβλία πρέπει να περιλαμβάνει;

«Μια βραχεία λίστα που αποτελείται αποκλειστικά από τίτλους μαρκίζας δηλώνει ένα βραβείο που ακολουθεί δουλοπρεπώς αφενός το κυρίαρχο ρεύμα στην κριτική και αφετέρου την αγορά. Από την άλλη, μια λίστα με βιβλία που έχουν επιλεχθεί για τη σκοτεινότητά τους είναι εξίσου προβληματική. Κάνει τους ανθρώπους του βιβλίου, τους βιβλιοπώλες, τους βιβλιοθηκονόμους, τους εκδότες, τους δημοσιογράφους και τους μανιώδεις αναγνώστες να αισθάνονται ότι η κριτική επιτροπή "τους μαθήματα ανάγνωσης" ενώ περνά στο ευρύ κοινό την άποψη ότι το γούστο του είναι για γέλια και ότι κανείς στον κόσμο του βιβλίου δεν μπορεί να συμφωνήσει ποια σύγχρονα βιβλία αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς», επισημαίνει η Μίλερ.

Το πρόβλημα με τα αμερικανικά Εθνικά Βραβεία Λογοτεχνίας είναι ότι η επιτροπή για κάθε βραβείο αποτελείται από συγγραφείς που καλλιεργούν το συγκεκριμένο είδος γραφής, δηλαδή κάθε συγγραφέας κρίνεται -και προωθείται ή «θάβεται»- από ομοτέχνους του - με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό αν σκεφτεί κανείς πόσο ανθούν οι οπορτουνιστικές συμμαχίες και οι εμπάθειες στον χώρο του βιβλίου.

Η 58χρονη πεζογράφος Λου Έρντριχ γράφει εδώ και 30 χρόνια και έχει εκδώσει 14 μυθιστορήματα. Αυτό είναι το πρώτο της βραβείο, για το δεύτερο μυθιστόρημα μιας τριλογίας, που αφηγείται τις έρευνες ενός 13χρονου αγοριού της ινδιάνικης φυλής Οτζίμπουε να βρει τον βιαστή της μητέρας του. Το βιβλίο, που είχε χαρακτηριστεί νωρίτερα από το Amazon «βιβλίο της χρονιάς», υπερίσχυσε σε ψήφους των μυθιστορημάτων του Ντέιβ Έγκερς και του Τζούνο Ντίαζ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Ιστορίες φλογερού έρωτα (1999) και Το μαγικό φίλτρο της αγάπης (2001) από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Δίπλα στη βετεράνο συγγραφέα βρέθηκε η πρωτοεμφανιζόμενη Κάθριν Μπου, δημοσιογράφος του Νew Yorker, με το ταξιδιωτικό της στις παραγκουπόλεις του Μουμπάι: Behind the Beautiful Forevers: Life, Death, and Hope in a Mumbai Undercity.

Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον 87χρονο Έλμορ Λέοναρντ.

Κάθε βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων.
 
Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών