Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2012

Σπάνια βιβλία και χάρτες τεσσάρων αιώνων θα φιλοξενηθούν σε έκθεση

 

 

Χρονολογούνται από το 1492 έως το 1892 και αξίζουν «χρυσάφι»

 

Σπάνια βιβλία, έντυπα και χάρτες, που χρονολογούνται από το 1492 έως το 1892 και αξίζουν …χρυσάφι, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, σε έκθεση που διοργανώνεται στην Κατερίνη του νομού Πιερίας.

Εκατό βιβλία με σπάνιους ελληνικούς και ξένους τίτλους καθώς επίσης και 35 χάρτες που αναφέρονται σε ιστορικά και εκκλησιαστικά γεγονότα, θα εκτεθούν σε μία ξεχωριστή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση που θα φιλοξενηθεί από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στην Αστική Σχολή (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο) Κατερίνης.

Τα βιβλία, τα περιοδικά και οι χάρτες αποτελούν μέρος της συλλογής του Ευτύχιου Τσακπουνίδη και της συζύγου του. «Το πρώτο βιβλίο το αγόρασα το 1957 όταν ήμουν φοιτητής στην Οξφόρδη. Ήταν ένα εκκλησιαστικό βιβλίο του 1600 τού Ευσεβίου του Παμφίλου. Από τότε μού ήρθε η όρεξη ως Έλληνας του εξωτερικού να αγοράσω παλιά ελληνικά βιβλία, τα πρώτα που τυπώθηκαν σε ελληνική γλώσσα σε τυπογραφεία της Βιέννης» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συλλέκτης.

«Ταξίδεψα πολύ για να βρω σπάνια βιβλία και έχω ξοδέψει μια περιουσία. Χρειάστηκε να φτάσω έως τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη, τη Δρέσδη, την Ολλανδία και αλλού. Αυτή τη στιγμή έχω στη συλλογή μου περίπου 1000 τόμους ξεχωριστών βιβλίων και ιδιαίτερους χάρτες» προσθέτει ο κ.Τσακπουνίδης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο δωρητής τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στην Αθήνα, ωστόσο θέλησε να τιμήσει τον τόπο καταγωγής του, το Νέο Κεραμίδι Πιερίας, και έτσι παραχώρησε τα βιβλία και τους χάρτες για την υλοποίηση της έκθεσης, που είναι στο πλαίσιο του θεσμού «Αικατερίνεια 2012».

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του δήμου Κατερίνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κεραμιδίου «Μακεδονία».

«Είναι μία έκθεση που αφορά βιβλία τεσσάρων αιώνων. Όσοι επισκεφτούν την έκθεση θα δουν βιβλία με ανέκδοτα κομμάτια του Αριστοτέλη και δεν μπορεί κάποιος να τα συναντήσει στην Ελλάδα, καθώς αγοράστηκαν από πηγές του εξωτερικού» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κεραμιδίου «Μακεδονία» Ευγένιος Παπαδόπουλος.

Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, τα βιβλία και οι χάρτες θα φυλάσσονται καθώς υπάρχουν ορισμένα έντυπα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Εκτός από τους μαθητές σχολείων που θα επισκεφτούν τον χώρο και όλους όσοι έχουν ανάγκη εξειδικευμένης γνώσης, στους μελετητές θα δοθούν αντίγραφα ορισμένων βιβλίων για τη διευκόλυνση του έργου τους.

 
Πήγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών