Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στον χώρο των e-books και των e-readers, λόγω ενέργειας της Amazon που προέβη σε αποκλεισμό του περιεχομένου ενός Kindle εξ αποστάσεως.
«Πρωταγωνίστρια» της υπόθεσης είναι η Νορβηγίδα Λιν Νιγκάαρντ, η οποία είχε αγοράσει ένα Kindle στη μεγάλη Βρετανία, το οποίο πήρε μαζί της επιστρέφοντας στη Νορβηγία. Ένα πρωί, όταν άνοιξε το Kindle, διαπίστωσε ότι δεν ήταν σε θέση να δει τα περίπου 40 βιβλία που αυτό περιείχε, καθώς η εταιρεία είχε «διαπιστώσει» πως ο λογαριασμός της «σχετιζόταν άμεσα με κάποιον άλλο λογαριασμό, ο οποίος είχε αποκλειστεί λόγω παραβίασης των πολιτικών της Amazon». Κοινώς, η εταιρεία είχε «κλείσει» το λογαριασμό της Νιγκάαρντ.
Όπως δήλωσε η ίδια, το θέμα έχει πλέον λυθεί και έχει επανακτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό της(χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις), αλλά ήδη η ιστορία της είχε γίνει γνωστή στο διαδίκτυο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η εταιρεία έχει (και πρέπει να έχει) τη δυνατότητα να επεμβαίνει στο περιεχόμενο του λογαριασμού και της συσκευής του χρήστη.
Η επικρατούσα υπόθεση για τους λόγους του περιστατικού έχει να κάνει με το ότι η Νιγκάαρντ αγόραζε υλικό το οποίο προοριζόταν για πώληση στη Μ. Βρετανία από τη Νορβηγία, ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο κάνουν πολλοί χρήστες, οι οποίοι αγοράζουν Kindle λ.χ από τις ΗΠΑ και το χρησιμοποιούν στις χώρες τους.
Σε πολλές ιστοσελίδες επισημαίνεται πως τα περισσότερα μεγάλα ψηφιακά καταστήματα δεν πωλούν «πραγματικά» αγαθά, αλλά άδειες χρήσης τους, τις οποίες και μπορούν να διαχειριστούν κατά το δοκούν: στην πραγματικότητα το κατάστημα δεν πουλά το ίδιο το βιβλίο ή τραγούδι, αλλά την άδεια/ δικαίωμα στο χρήστη να διαβάσει το βιβλίο ή να ακούσει το τραγούδι- ένα είδος «ενοικίασης», αν και ο χρήστης πληρώνει για «πώληση».
Στην «καρδιά» της διαμάχης, βρίσκεται το DRM (Digital Rights Management), μία «κατηγορία» τεχνολογιών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, που χρησιμοποιείται σε ψηφιακά προϊόντα για να αποκλείει τη χρήση τους από χρήστες που τα έχουν αποκτήσει παράνομα. Ωστόσο, κατά καιρούς έχει συγκεντρώσει έντονα «πυρά», καθώς οι «πολέμιοί» του θεωρούν πως όταν ο χρήστης αγοράζει προϊόντα τα οποία προστατεύονται από DRM, αν και τα πληρώνει κανονικά, δεν του «ανήκουν» πραγματικά, καθώς αυτά, τρόπον τινά, συνεχίζουν να υπάγονται/ τελούν υπό τον έλεγχο της εκάστοτε εταιρείας.
Επί της παρούσης, η «αντίδραση» ενός τμήματος της διαδικτυακής κοινότητας, πέρα από τις διαμαρτυρίες, είναι η άρση της προστασίας DRM από τα αγορασμένα αγαθά, μέσω της χρήσης διάφορων ειδικών προγραμμάτων.
Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου