Τετάρτη, Οκτωβρίου 31, 2012

Ο Ορχάν Παμούκ τιμήθηκε από τη Γαλλία με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής

 
 
 
Ο τιμημένος το 2006 με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ παρέλαβε τη Δευτέρα την ύψιστη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας: το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής. Η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί επαίνεσε την «ελευθερία του ύφους του» και τον αγώνα του «κατά πάσας μισαλλοδοξίας».

«Παραμένετε, παρ' όλες τις τιμές, ένας πρωτοποριακός συγγραφέας, ένας διαρκής καινοτόμος», υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός Ορελί Φιλιπετί χαιρετίζοντας τον συγγραφέα, του οποίου τα βιβλία έχουν πωλήσει πάνω από 11 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

«Και αυτή η ελευθερία ύφους ανταποκρίνεται απόλυτα στην ελευθερία του ανθρώπου. Εσείς που ουδέποτε ορρωδήσατε, ακόμη και με τίμημα μία απόλυτη μοναξιά, να υψώσετε το ανάστημά σας απέναντι στη λήθη, στις σιωπές της Ιστορίας», πρόσθεσε η υπουργός.

Ο 60χρονος Παμούκ είναι ένας από τους λιγοστούς Τούρκους διανοουμένους που τόλμησε να μιλήσει δημοσίως, το 2005, περί γενοκτονίας των Αρμενίων. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διωχθεί δικαστικά στη χώρα του, ή να έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του από ακραία στοιχεία αφού μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2007, όπου και ζει ακόμη.

Ο Τούρκος μυθιστοριογράφος έχει επικρίνει συχνά την τουρκική κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στην κουρδική μειονότητα και ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος συγγραφέας στον κόσμο που καταδίκασε τη «φάτουα» που είχε εκδώσει ο Αγιατολάχ Χομεϊνί κατά του δημιουργού των «Σατανικών Στίχων» Σαλμάν Ρούσντι.

Ο διάσημος συγγραφέας, ο οποίος δεν σταματά να συλλέγει αριστεία γραμμάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, είχε τιμηθεί την Παρασκευή με το βραβείο Ζόνινγκ, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές διακρίσεις στη Δανία, με το οποίο τιμάται ένα επίτευγμα υπέρ του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών