Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2012

Στον Βέλγο Ζαν-Κλοντ Πιρότ το βραβείο Σαμπατιέ Ποίησης για το 2012

 
Το βραβείο Γκονκούρ Ποίησης 2012, το οποίο ονομάσθηκε Ρομπέρ Σαμπατιέ προς τιμήν του συγγραφέα και ποιητή που απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο, κέρδισε ο Βέλγος συγγραφέας Ζαν Κλοντ Πιρότ για το σύνολο του έργου του, ανακοίνωσε η Ακαδημία Γκονκούρ.

Συγγραφέας και ζωγράφος, μεγάλος ταξιδευτής στα νιάτα του, ο Ζαν-Κλοντ Πιρότ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1939 στη Ναμίρ του Βελγίου.

Δικηγόρος από το 1964 ως το 1975, διαγράφηκε από το δικηγορικό σώμα για ένα αδίκημα (απόπειρα δραπέτευσης ενός από τους πελάτες του), το οποίο αρνιόταν ανέκαθεν ότι διέπραξε.

Αφού καταδικάσθηκε σε 18 μήνες φυλάκιση διέφυγε από τη Γαλλία και έζησε μια ζωή περιπλανώμενου μέχρι που παραγράφηκε η ποινή του, το 1981, και μπόρεσε να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να ξαναρχίσει μια κανονική ζωή.

Μυθιστοριογράφος, χρονογράφος, εκδότης και ποιητής, έχει εκδώσει περίπου 50 βιβλία, άρθρα, ποιήματα και προλόγους. Ως ζωγράφος είναι επίσης δημιουργός πολλών πινάκων.

Μεταξύ των τελευταίων βιβλίων του είναι τα Ένα ταξίδι το φθινόπωρο, Απών από τη Βαγδάτη, Πέρασμα σκιών, Ο μαγικός περίπατος και άλλα ποιήματα και Νυκτερινή αποστολή γύρω από τη σπηλιά μου.

Ο Ζαν-Κλοντ Πιρότ τιμήθηκε το 2012 με το Μεγάλο Βραβείο Ποίησης της Γαλλικής Ακαδημίας, ενώ το 2011 είχε τιμηθεί με το Βραβείο Απολλιναίρ.

Έχει επίσης τιμηθεί στο παρελθόν με το βραβείο Μορίς Καρέμ και το βραβείο Κοβάλσκι (το βραβείο ποίησης
της πόλης της Λιόν), το 2008, καθώς και με το βραβείο του Ντε Μαγκό, το 2006, το βραβείο Μαργκερίτ Ντιράς και το βραβείο Βαλερί Λαρμπό, το 2002.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών