Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2012

Έφυγε από τη ζωή ο ελληνιστής φιλόσοφος Ζαν Μπολάκ

 
 
 
Ο φιλόσοφος, φιλόλογος και ελληνιστής Ζαν Μπολάκ, διακεκριμένος διανοούμενος του περασμένου αιώνα και θεμελιωτής της διεθνούς ακτινοβολίας σχολής της Λίλλης, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος PUF, που εξέδωσε τα περισσότερα έργα του.

Γεννημένος στις 15 Μαρτίου 1923, γόνος οικογένειας εβραίων αλσατών, ο Μπολάκ σπούδασε στη Βασιλεία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μυήθηκε στη σπουδή της ελληνικής φιλολογίας από τον Πέτερ φον ντερ Μιλ.

Το 1945 επέλεξε να εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου εμβάθυνε στις κλασσικές σπουδές, στη φιλοσοφία, στη γερμανική φιλολογία, την ιστορία και την αρχαιολογία. Δίδαξε ελληνική λογοτεχνία και σκέψη στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης από το 1958 έως το 1992.

Στην πόλη αυτή της βόρειας Γαλλίας ίδρυσε την σχολή φιλολογίας και ερμηνευτικής στην οποία σφράγισε τη μέθοδό του ενώ η φήμη του ως δασκάλου εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα.

Από το 1968 έως το 1972 δίδαξε στα σεμινάρια της Ecole Normal Supérieure.

Με τα έργα του και τη διδασκαλία του ο Μπολάκ εισήγαγε στη Γαλλία τη μελέτη των Προσωκρατικών, ιδιαίτερα με το μνημειώδες έργο του για τον Εμπεδοκλή σε τέσσερις τόμους (1965 - 69), και κατόπιν με τον «Οιδίποδα Τύραννο, του Σοφοκλή», έργο που κατόπιν μετέφρασε ο ίδιος στα γερμανικά.

Το 1995 παρουσίασε μία άλλη μονογραφία με βάση τον Οιδίποδα, τη «Γέννηση του Οιδίποδα».

Διήγαγε επίσης πολυάριθμες άλλες μελέτες, ανάμεσά τους για την Αντιγόνη, τις Βάκχες και τον Ευριπίδη. Στις εκδόσεις PUF δημοσίευσε κυρίως «Τον θάνατο της Αντιγόνης» (1999), και τα έργα τα αφιερωμένα στον μεγάλο, τραγικό, ποιητή του Τσέρνοβιτς Πάουλ Τσέλαν.


Η συνάφειά του με το θέατρο, τον χορό, την κοινωνιολογία και την ψυχανάλυση, όπως και η φιλία του με τους ποιητές, αποτύπωσαν μία καινοτόμο πνοή στην προσέγγισή του στα κλασσικά κείμενα και στη φιλολογική του μέθοδο

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών