Πέμπτη, Δεκεμβρίου 27, 2012

Τουρκία και πΓΔΜ συνεργάζονται για το άνοιγμα των Οθωμανικών αρχείων

 
 
 

Τα Κρατικά Οθωμανικά Αρχεία Τουρκίας και πΓΔΜ ξεκινούν κοινό έργο καταλογράφησης, ψηφιοποίησης και μερισμού των Οθωμανικών αρχείων.

 
Της Μπιλιάνα Λαϊμανόβσκα και της Μενεξέ Τοκιάι για τους Southeast European Times σε Σκόπια και Ιστανμπούλ
 
Τουρκία και πΓΔΜ ξεκινούν κοινό έργο καταλογράφησης, ψηφιοποίησης και μερισμού εγγράφων του Οθωμανικού αρχείου, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, με το Τουρκικό Εθνικό Αρχείο να ελπίζει σε εφαρμογή σε περίπου 40 ακόμα χώρες.
 
Το πρόγραμμα αποσκοπεί σε πιο διαφανή ιστορική έρευνα και να καταστήσει τα λεπτομερή Οθωμανικά αρχεία πιο προσβάσιμα σε ερευνητές και ιστορικούς για καλύτερη κατανόηση της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής εδαφών που βρίσκονταν παλαιότερα υπό Οθωμανική ηγεμονία.
 
Η πΓΔΜ, ως κέντρο της Οθωμανικής ηγεμονίας στα Βαλκάνια για πάνω από πέντε αιώνες, διαθέτει κάποια από τα πιο πλούσια Οθωμανικά αρχεία εκτός Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων κτηματολογίων, δικαστικών εγγράφων (kadi) και άλλα λεπτομερή έγγραφα από την Οθωμανική περίοδο.
 
Ωστόσο, ο Μουσταφά Μπουντάκ, υποδιευθυντής των Πρωθυπουργικών Κρατικών Αρχείων στην Τουρκία, δήλωσε στους SETimes πως μέχρι σήμερα έχει υπάρξει έλλειψη περιεκτικής καταλογογράφησης και ψηφιακής επεξεργασίας των Οθωμανικών αρχείων που υπάρχουν διαθέσιμα στην πΓΔΜ.
 
"Μπορούμε να προσφέρουμε στις Αρχές της πΓΔΜ την απαραίτητη εκπαίδευση για τα αρχεία, με όλο το πρόσθετο προσωπικό εμπειρογνωμόνων και τον εξοπλισμό", δήλωσε, προσθέτοντας πως μετά το μονοετές πρόγραμμα η εμπειρία που θα αποκτήσει η πΓΔΜ θα εφαρμοστεί στη συνέχεια στην Αλβανία και πιθανώς και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.
 
Στην πΓΔΜ, ένας στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αυξήσει τις γνώσεις για την Οθωμανική ιστορία και τον πολιτισμό ερευνητών από την Τουρκία και την πΓΔΜ, υπερνικώντας ταυτόχρονα προκαταλήψεις εντός της κοινωνίας της πΓΔΜ σχετικά με την Οθωμανική ιστορία.
 
Ο Μπουντάκ σημείωσε πως "τα αρχεία αποτελούν τη γραφειοκρατική μνήμη ενός κράτους, καθώς επίσης το κύριο εργαλείο μνήμης ανάμεσα στο έθνος και στο κράτος"
 
Το έργο δύναται να ρίξει φως όχι μόνο στην ιστορία της πΓΔΜ, αλλά επίσης να προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική και κοινωνική ζωή πόλεων όπως η Μπίτολα, γνωστή στα Τούρκικα ως Μοναστίρ, η οποία έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τόσο πολιτών της πΓΔΜ όσο και Τούρκων.
 
Ως πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων στην Οθωμανική εποχή, ο Πλούμι Βελίου, Μουφτής της Μπίτολα, αναφέρει πως τα έγγραφα στα αρχεία θα ρίξουν φως στη ζωή στην περιοχή και θα υπερνικήσουν ιστορικές ανακρίβειες που έχουν δημιουργηθεί από ιστορικούς, εκπαιδευτικά και επιστημονικά ιδρύματα στην πΓΔΜ.
 
"Το έργο αυτό θα δώσει τέλος σε όλα τα ταμπού, στο σύνολο της επινοημένης ιστορίας της Μπίτολα και θα αποκαλύψει την πραγματική ζωή των πολιτών της πόλης αυτής κατά την Οθωμανική ηγεμονία", δήλωσε ο Βελίου, σημειώνοντας πως η πόλη ήταν "διπλωματική μητρόπολη όπου συναντιόντουσαν οι δρόμοι Ισλάμ, Χριστιανοσύνης και Ιουδαϊσμού".
 
"Το Ισλάμ ήταν η κρατική θρησκεία, ωστόσο πιστοί άλλων θρησκειών μπορούσαν να ζήσουν στη Μπίτολα ειρηνικά και ήρεμα, χωρίς περιορισμούς. Είναι η πόλη όπου ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ολοκλήρωσε τη στρατιωτική εκπαίδευσή του", δήλωσε ο Βελίου, εξηγώντας τους λόγους που η Οθωμανική κληρονομιά είναι σημαντική για τους Πολίτες της Μπίτολα και τους Τούρκους.
 
Πηγή: www.setimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών