Παρασκευή, Δεκεμβρίου 28, 2012

Online βιβλιοθήκη με τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

 
Έξι δεκαετίες μετά την ανακάλυψη των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, και σχεδόν δύο χιλιετίες μετά τη συγγραφή τους, το Ισραήλ και η Google ανάρτησαν στο διαδίκτυο 5.000 ψηφιοποιημένες εικόνες των βιβλικών κειμένων.
 
 
 
Η ψηφιακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Δευτερονόμιο με τις Δέκα Εντολές, καθώς και ένα τμήμα του πρώτου κεφαλαίου της Γένεσης, το οποίο χρονολογείται στον 1ο π.Χ αιώνα.

Τα κείμενα, στα οποία είχε μέχρι σήμερα πρόσβαση μόνο ένας κλειστός κύκλος ακαδημαϊκών, γίνονται για πρώτη φορά διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

«Μόνο πέντε συντηρητές σε όλο τον κόσμο έχουν εξουσιοδότηση να μεταχειρίζονται τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Τώρα, όλοι μπορούν να τα αγγίξουν στην οθόνη του σπιτιού τους» δήλωσε ο Σούκα Ντόρφμαν, διευθυντής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.

Τα χειρόγραφα, τα οποία θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα, πιστεύεται ότι γράφτηκαν ή συλλέχθηκαν από μια ασκητική σέκτα των εβραίων που εγκατέλειψε την Ιερουσαλήμ και κατέφυγε στην έρημο, κοντά στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας, πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Πρόκειται για περίπου 800 κείμενα σε πάπυρο και περγαμηνή, γραμμένα στην αραμαϊκή, την εβραϊκή και την αρχαία ελληνική γλώσσα.

Ο χώρος όπου ήταν κρυμμένα τα χειρόγραφα βρέθηκε τυχαία από ένα βοσκό το 1947 στο Κουμράν, σε μια σπηλιά κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στη Δυτική Όχθη. Σήμερα, τα περισσότερα φυλάσσονται στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Όπως ανακοίνωσε η Google, η ψηφιοποίηση των κειμένων βασίστηκε σε τεχνικές που ανέπτυξε η NASA και περιλαμβάνει τη φωτογράφηση των πρωτότυπων σε πολλά μήκη κύματος.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών