Δευτέρα, Δεκεμβρίου 10, 2012

Κίρα Σίνου: Βιβλία για κοφτερά νεαρά μυαλά

 
Η Κίρα Σίνου αποτέλεσε την τρίτη αξιόλογη Ελληνίδα συγγραφέα παιδικών βιβλίων μαζί με την Ζωρζ Σαρή και την Άλκη Ζέη που συμπληρώνουν την χρυσή τριάδα της παιδικής λογοτεχνίας.

Γεννήθηκε στη Ρωσία από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που περιστοιχιζόταν από πνευματικούς ανθρώπους. Οι θείες της ήταν μορφωμένες και ιδιαίτερα έξυπνες γυναίκες που από νωρίς μύησαν την Κίρα Σίνου στην αγάπη για τα βιβλία και τη μελέτη τους μαζί με τους γονείς της.

Σε ηλικία 9 ετών ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά της μένοντας αρχικά σε ένα ξενοδοχείο, χωρίς να μιλάει καθόλου ελληνικά και για ένα χρόνο δεν παρακολούθησε τα μαθήματα στο σχολείο ενώ διάβαζε συνεχώς βιβλία με αποτέλεσμα η νεαρή Σίνου όχι μόνο να μάθει ελληνικά αλλά να καταφέρει να αρχίσει να γράφει δικές της μικρές ιστορίες.





Τότε ήταν που ο πατέρας της την έγραψε στην Διάπλαση των Παίδων και σύντομα δικές της ιστορίες δημοσιεύονταν στο περιοδικό κάνοντας σαφές ότι η συγγραφή θα την ακολουθούσε για ολόκληρη τη ζωή της, ενώ από εκεί κατάφερε να αποσπάσει και το πρώτο της βραβείο για τις ιστορίες της.

Τα μαθητικά της χρόνια τα πέρασε στη Θεσσαλονίκη αποφοιτώντας από την Γερμανική Σχολή, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στη σχολή Ξεναγών από όπου και αποφοίτησε ενώ έμαθε να μιλάει εκτός από τα Ρώσικα και τα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

Παράλληλα, είχε παρακολουθήσει μαθήματα ψυχολογίας στη ΧΕΝ διάρκειας τριών ετών, ενώ για να βγάζει τα προς το ζην δούλεψε για ένα μεγάλο διάστημα στη ΔΕΗ. Εκείνα τα χρόνια η Κίρα Σίνου θα αντιλαμβανόταν πόσο σημαντικοί ήταν οι νέοι άνθρωποι για μία κοινωνία και πόσο ουσιαστικό ήταν να τους κατευθύνεις σωστά και να τους παρέχεις τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τη ζωή.

Οι ασκούμενοι των τεχνικών και νυχτερινών λυκείων ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί λοιπόν με τη συγγραφή παιδικών και νεανικών βιβλίων η Κίρα Σίνου, ενώ μετά την παραίτησή της από τη ΔΕΗ άρχισε να κάνει μεταφράσεις για εκδοτικούς οίκους όπως η Άγκυρα και ο Πάπυρος για να περάσει λίγο καιρό μετά και στη συγγραφή των δικών της έργων.



Οι ιστορίες της αγαπήθηκαν όσες λίγες και αυτό γιατί η ίδια δεν επαναπαυόταν σε ένα απλά καλό βιβλίο αλλά φρόντιζε πολύ τα είδη της. Ήξερε ότι για να καταφέρει να αποσπάσει τους νεαρούς αναγνώστες έπρεπε οι ιστορίες της να είναι ξεχωριστές, πρωτότυπες και γεμάτες δράση που θα καθηλώνουν όσους τις επέλεγαν και φαίνεται πως είχε δίκιο.

Ήταν από τις πρώτες που έβαλε τις αστυνομικές ιστορίες σε παιδικά βιβλία με τέτοιο τρόπο ώστε όχι να διαβρώνεται η ψυχική ισορροπία του νεαρού αναγνωστικού της κοινού αλλά αντίθετα να ακονίζεται το μυαλό του και να μεγαλώνει η φαντασία του.

Το συγγραφικό της έργο βραβεύτηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ το 1996 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν και το 2005 για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren.



Επιπλέον, το όνομά της συμπεριελήφθη δύο φορές στον τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ τα έτη 1984 και 1990 αλλά παρέλαβε και τιμητικό δίπλωμα από την δεύτερη πατρίδα της τη Σοβιετική Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της υπήρξε πολυγραφότατη καθώς έγραψε 33 βιβλία και μετέφρασε πάνω από 100 και στις τρεις γλώσσες που μιλούσε, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Εκτός από τη συγγραφή ασχολήθηκε και με εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ενώ συνεργάστηκε και με πλήθος περιοδικών όπου έδινε ιστορίες και κείμενά της. Υπήρξε μια εξαιρετικά δραστήρια γυναίκα συμμετέχοντας μάλιστα, ως τακτικό μέλος στην Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, στον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στην Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά της οποίας υπήρξε και Αντιπρόεδρος και στην Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπης της για το γράψιμο αλλά και για τους νεαρούς αναγνώστες που την προτιμούσαν πάντα και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα.

Η Κίρα Σίνου έφυγε από τη ζωή στις 27 Σεπτεμβρίου του 2007 σε ηλικία 84 ετών έπειτα από πνευμονικό οίδημα κλείνοντας έτσι μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα και αφήνοντας πίσω της ένα μικρό θησαυρό για τους νεαρούς αναγνώστες που θα συνεχίζουν να ταξιδεύουν και να ακονίζουν το μυαλό τους με τις ιστορίες της.
 
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών